Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν έχει καμία αξία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν έχει καμία αξία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Καμία αξία δεν έχει το μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος με τη Λιβύη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες το «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το "μνημόνιο" που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τ. Ερντογάν, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι απέναντί του είχε έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο. 

«Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα».

«Με τους γείτονές μας δεν κρύβω, λοιπόν, ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Απαιτείται ενότητα, πάνω απ'' όλα και ψυχραιμία. Γι'' αυτό, άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις σε κλειστή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα γίνει στη Βουλή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

- T. Ερντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με την Λιβύη – Τη στείλαμε στον ΟΗΕ»

- Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί»

- Γερμανικός Τύπος: «Παράλογη» η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, η Άγκυρα πυροδοτεί εντάσεις