ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Ξανά στο Αιγαίο το «Τσεσμέ»

Ξανά στο Αιγαίο το «Τσεσμέ»

Το τουρκικό υδρογραφικό «Τσεσμέ» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης και πλέει προς την περιοχή της Navtex με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων. Συγκεκριμένα, στις 14:00 σήμερα Παρασκευή, το «Τσεσμέ» έπλεε προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί με την παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Η τουρκική Navtex αφορά διεθνή ύδατα άμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. 

Oι υδρογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί δεν έχουν σχέση με τις σεισμογραφικές έρευνες και την υφαλοκρηπίδα και αφορούν τη στήλη ύδατος.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και υπερβαίνει ακόμη και τις πάγιες και κλασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, που φθάνουν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, η ευθύνη για την άσκηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών ανήκει στην Ελλάδα.

Συνεπώς εάν η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική Navtex, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ αντιθέτως εξέδωσε τουρκική Navtex. 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε ψευδώς πως ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» με την ελληνική πλευρά να διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Σημειώνεται επίσης πως η Τουρκία έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.