ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τις αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά - Ξεφεύγουν και της απλής λογικής

ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τις αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά - Ξεφεύγουν και της απλής λογικής

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα στρατικοποιημένα νησιά.

Η Ελλάδα απορρίπτει εν τω συνόλω τους τις τουρκικές αιτιάσιες, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.

Προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου

 

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη «να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα «απορρίπτει εν τω συνόλω τους» τις εν λόγω αιτιάσεις.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Α. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι οι αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια».

Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο «μνημόνιο»

 


«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"», τόνισε ο Α. Παπαϊωάννου και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».

Οι απειλές Τσαβούσογλου

 

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την υφαλοκρηπίδα, ενώ αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολές στον ΟΗΕ «για το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών». «Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει της παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών», απείλησε ο Τσαβούσογλου.

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δεν θα κάνουμε παραχώρηση», είπε ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία, τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο.