Tουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Tουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «προκλητική απόφαση της ελληνικής πλευράς».

Πιο αναλυτικά, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ στην πρώρτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο στο Ιόνιο Πέλαγος

Για «απόφαση σκάνδαλο για τα 12 ναυτικά μίλια» κάνει λόγο η Αϊντινλίκ, ενώ σε πιο ήπιους τόνους η εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως «η Ελλάδα αυξάνει τα χωρικά της νερά σε 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος».

Τέλος, η Ακσάμ τονίζει πως «η απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά και στην επίσημη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας «θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σ’ άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον». Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σχετίζεται και με περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία αλλά και έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα με… πόλεμο εφόσον προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε πως η εν λόγω απόφαση είναι σε ισχύ, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην επιχειρήσει επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., όπως δικαιούται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.