Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 06:31

-A +A

Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 06:31
Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο
-A +A

Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο, με θύμα την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζει στην Άγκυρα, μέσω του ΝΑΤΟ  και λόγω του μεταναστευτικού, ρόλο στο Αιγαίο.

Όπως αποκάλυψαν κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους  στην Άγκυρα η κ. Μερκελ και ο Α. Νταβούτογλου, θα προτείνουν την Πέμπτη στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση η Συμμαχία στο προσφυγικό, ενώ θα καταβληθεί «κοινή» προσπάθεια των δυο χωρών για την αξιοποίηση των "μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο».

Με αυτή την πρόταση η Γερμανία και η Τουρκία προσπαθούν να παρακάμψουν την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί απευθείας κοινές περιπολίες με την Τουρκία  στο Αιγαίο, που ουσιαστικά θα αναγόρευε την Άγκυρα σε συνδιαχειριστή του Αιγαίου.

Όμως πλέον με την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ  στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο ουσιαστικά η Τουρκία που είναι από τα ισχυρά μέλη της Συμμαχίας, αποκτά εμμέσως ρόλο στο Αιγαίο, όπου πλέον και με «συμμαχικό καπέλο» θα επιβάλει το πλαίσιο των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του βέτο που διαθέτει στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ουσιαστικά (εκτός μιας περίπτωσης στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν) η Λήμνος και το αεροδρόμιο της εξαιρείται συστηματικά από  τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ ,καθώς σύμφωνα με την Τουρκία υπάρχει η δέσμευση αποστρατιωτικοποίησης, ενώ στο ΝΑΤΟ αποφεύγεται ο σχεδιασμός ασκήσεων στην περιοχή του ελληνικού εναερίου χώρου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει  τον χώρο αυτό ως ελληνικό.

Είναι προφανές ότι εφόσον τελικά υπάρξει εμπλοκή του ΝΑΤΟ όπως προωθούν από κοινού η Γερμανία και η Τουρκία ,θα υπάρχει καθημερινά μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για την  Ελλάδα διελκυστίνδα ,όπου ντε φάκτο με το βέτο της η Τουρκία θα αμφισβητεί πλέον και σε επίπεδο Συμμαχίας και επί του πεδίου  την ελληνική κυριαρχία.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ κορυφώνεται η πίεση από την Ευρώπη ,θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Ελλάδα είτε να αρνηθεί αυτή την εμπλοκή είτε να αποτρέψει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της ,καθώς κάθε καθυστέρηση στην εκτέλεση μιας επιχείρησης διάσωσης η περιπολίας από το ΝΑΤΟ θα στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και θα αφήνει νέα κύματα μεταναστών να φθάνουν στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην ελληνική στάση  και στο πως θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εκτός φυσικά εάν η Αθήνα έχει ήδη συναινέσει  στην γερμανοτουρκική πρόταση ,στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μερκελ.

Διαβάστε ακόμη:

- A. Merkel και A. Davutoglu συμφώνησαν να υπάρξει καλύτερη συνεργασία

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα