7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Στοχοποιεί το Nautical Geo και γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, εξαπολύει απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου

Στοχοποιεί το Nautical Geo και γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, εξαπολύει απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου
Φωτογραφία αρχείου

Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπολύει σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ συγχρόνως απευθύνει... συστάσεις σε «τρίτα μέρη» να μη γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας με σαφή υπαινιγμό για την Ελληνογαλλική Συμφωνία, χωρίς βεβαίως να κατονομάζεται το Παρίσι.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με τη νέα ανακοίνωση επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που... προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, κατηγορώντας συγχρόνως την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβίασε την... τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφορά προφανώς στις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Αυτή τη φορά αφορμή για τη νέα τουρκική αντίδραση δίνει η έρευνα του σκάφους Nautical Geo το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία Poseidon και οι εργασίες του είναι στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med. Με τη δεύτερη κυπριακή NAVTEX (330/21) το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που εφάπτεται στο «τριεθνές» σημείο συνάντησης της δυνητικής ελληνικής–τουρκικής- κυπριακής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μια περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, βαφτίζοντας τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στην ίδια περιοχή είχε υπάρξει στο παρελθόν σειρά προκλήσεων με την αποστολή των ερευνητικών σκαφών Oruc Reis και Barbaros, και είχε προκληθεί ένταση καθώς ελληνική φρεγάτα είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία ήδη εξέδωσε την Παρασκευή NAVTEX με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή που έχει δεσμεύσει για τις έρευνες η Κύπρος, αφορά σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ότι σε ολόκληρη την περιοχή, η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Τουρκία και όχι στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ όμως εκτός του Nautical Geo, θέτει θέμα και για τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την EXXON MOBIL, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες που «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί με διαλλακτικό προσωπείο η Άγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει την υποτιθεμένη πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διεθνή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο για τον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών, από την οποία βεβαίως αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεν υπάρχει φυσικά ουδεμία αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Άγκυρα με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα ενάντια στις μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες να μη γίνονται όργανο αυτών των ενεργειών...», επαναλαμβάνοντας το γνωστό μότο των τουρκικών δηλώσεων, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το Nautical Geo αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή που έχει δεσμευθεί από τις Κυπριακές Αρχές από τις 3-15 Οκτωβρίου και μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Τουρκίας και εάν θα επιλέξει να κινηθεί προς παρενόχληση του ιταλικού σκάφους με σημαία Μάλτας.