Στην Άγκυρα και την Νοτιοανατολική Τουρκία οι βάσεις των S400

Στην Άγκυρα και την Νοτιοανατολική Τουρκία οι βάσεις των S400

Προετοιμασίες για την εγκατάσταση των S400 σε δυο βάσεις στο τουρκικό έδαφος έχουν ξεκινήσει καθώς το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα αναμένεται να αρχίσει να φθάνει στην Τουρκία εντός των προσεχών δυο εβδομάδων βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την συνήθως καλά πληροφορημένη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah που επικαλείται πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, έχουν επιλεγεί ήδη οι περιοχές που θα εγκατασταθούν οι συστοιχίες των ρωσικών πυραύλων. Η πρώτη είναι η βάση Ακιντζί στην Άγκυρα και η δεύτερη, σε στρατηγικό σημείο στην νοτιοανατολική Τουρκία, χωρίς ακόμη να αποκαλύπτεται το σημείο αυτό.

Η αεροπορική βάση Ακιντζί ήταν το επιτελικό κέντρο των πραξικοπηματιών στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν πριν από 3 χρόνια στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος . Με την γεωγραφική αυτή κατανομή η Τουρκία απλώνει αντιπυραυλική ασπίδα σε όλο το έδαφος της αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο..

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας δείχνει να προχωρά κανονικά οδηγώντας σε οριακό σημείο πλέον τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς παρά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ στην συνάντηση τους στην Οσάκα δεν αναφέρθηκε καν σε θέμα κυρώσεων, τόσο το Στειτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο (απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellasjournal.com) δήλωσαν ότι δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή στάσης και ότι η αγορά των S400 φέρνει την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F35 και συγχρόνως παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Πάντως οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή και ισχυρότατου παράγοντα των ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Λίντσεϊ Γκράχαμ, που γενικώς έχει θετική στάση έναντι της Τουρκίας ότι «εάν ενεργοποιηθούν οι S400 δεν μπορεί να αποτραπούν οι κυρώσεις», έχει προκαλέσει συζήτηση για το εάν η Τουρκία έχει την δυνατότητα, να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε παραγγελία και Patriot προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση με την αμερικανική Γερουσία και συνεπώς ένα νέο κύμα κυρώσεων. Αλλά και αυτή η επιλογή δεν είναι εύκολη καθώς είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσει με την αδρανοποίηση των S400 η ίδια η Ρωσία.

Αίσθηση προκάλεσε και δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικά τα τελευταία δυο χρόνια πρόγραμμα αγοράς και αποθήκευσης αμυντικού υλικού, ανταλλακτικών για αμερικανικά οπλικά συστήματα, φοβούμενη για επανάληψη ενός εμπάργκο εξαγωγής εξοπλισμών από την Αμερικανική Γερουσία, όπως εκείνο του 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτός φυσικά από το πρόγραμμα των F-35 ,από ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις θα επηρεαστούν άμεσα και τα F-16, τα ελικόπτερα CH-47F Chinook, τα UH-60 Black Hawk κ.α.

Ν.Μ.