Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν - Έπεσε στη «συριακή παγίδα»

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν - Έπεσε στη «συριακή παγίδα»

Στον απόλυτο παραλογισμό οδηγείται η πολιτική της Τουρκίας στην Συρία, καθώς η Άγκυρα εκλιπαρεί για παρέμβαση εταίρων και συμμάχων τούς οποίους μέχρι τώρα «σνόμπαρε» επιδεικτικά, ζητώντας βοήθεια για να εφαρμοστεί η συμφωνία που ο Τ. Ερντογάν έχει κάνει με τον Βλ. Πούτιν. Την ίδια στιγμή ζητά αμερικανικούς Patriot ενώ ανακοινώνει ότι επίκειται η ενεργοποίηση των ρωσικών S400.

Η Τουρκική στρατηγική στην Συρία είναι μπροστά σε ένα επώδυνο αδιέξοδο, καθώς ούτε ο πρόεδρος Άσαντ ανατράπηκε όπως ήταν η αρχική επιδίωξη του Τ. Ερντογάν, ούτε τα κύματα των προσφύγων ανακόπηκαν, οι προσπάθειες της Τουρκίας για επιβολή ζώνης τουρκικού ελέγχου στην Βόρεια Συρία υπονομεύεται, ενώ μπαίνουν σε φάση σκληρής δοκιμασίας οι σχέσεις της με την Ρωσία.

Και αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό για την Άγκυρα, καθώς ο κ. Ερντογάν είχε επενδύσει στην σχέση με τον Πούτιν μια και με τις ρωσικές πλάτες έβαλε πόδι στην Συρία και επιχείρησε να περιορίσει την επιρροή των Κούρδων του YPG αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για «προσωρινή κατοχή» σε μια εκτεταμένη ζώνη συριακού εδάφους στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη ανακύψει με την Ρωσία, καθώς η επιλογή της Μόσχας είναι σαφώς η με κάθε τρόπο επικράτηση του Άσαντ στην συριακή κρίση, η Τουρκία δεν θα ήθελε να προστεθεί ένα ακόμη, με την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Άνοιξη ενεργοποίησης των ρωσικών πυραύλων S400 που πρόκειται να γίνει την Άνοιξη.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έχει επενδύσει πολιτικά στην απόκτηση των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραύλων από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ .

Είναι δεδομένο ότι ο Πούτιν δεν είναι… Τραμπ ή Ομπάμα και δεν πρόκειται να συγχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους του Ερντογάν που θα θεωρηθεί εμπαιγμός του ίδιου και της Ρωσίας.

Έτσι η Άγκυρα είναι εγκλωβισμένη να δηλώνει, όπως έσπευσε να κάνει και ο Χ. Ακάρ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον προγραμματισμό για ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων.

Αυτό όμως εκ των πραγμάτων καθιστά μάλλον αδύνατη την ανάπτυξη Patriot σε τουρκικό έδαφος καθώς για την Ουάσιγκτον και κυρίως για το Πεντάγωνο είναι αδιανόητη η «συνύπαρξη» των S400 με τους Patriot αλλά και με τα F35 καθώς έτσι θα δημιουργηθεί ένα σοβαρό κενό ασφαλείας για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα έχει την διάθεση να προσφέρει συστοιχίες Patriot οι οποίες πρακτικά θα έχουν στόχο τα συριακά αλλά και ρωσικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των θέσεων που ελέγχουν οι φιλότουρκοι αντάρτες στην Βόρεια Συρία.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να κλείνει το μάτι στον Τ . Ερντογάν, τώρα που ο ίδιος είναι σε δεινή θέση, αλλά δεν έχουν εκλείψει όλοι εκείνοι οι λόγοι που προκάλεσαν την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στο πάγωμα της πώλησης των F35 αλλά και την απειλή επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Τουρκία υπέβαλε επίσημα το αίτημα για την ανάπτυξη δυο συστοιχιών Patriot στα σύνορά με την Συρία ,κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του Αμερικανού απεσταλμένου για την Συρία Τζέιμς Τζέφρυ. Και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει την κάλυψη των Patriot προκειμένου τα τουρκικά F16 να εξαπολύσουν επιθέσεις στις δυνάμεις του Άσαντ γύρω από την Ιντλίμπ

Οι μεγαλόστομες, ως συνήθως εξαγγελίες Ερντογάν, έχουν εγκλωβίσει τον Τούρκο ηγέτη καθώς η δήλωση του ότι δεν θα υποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τα φυλάκια που έχουν εγκαταστήσει στο συριακό έδαφος και ότι «εφόσον υπάρξει άλλος ένας νεκρός τούρκος στρατιώτης «ο τουρκικός Στρατός θα πλήξει τις υποστηριζόμενες από την Ρωσία, συριακές δυνάμεις  από το έδαφος και από τον αέρα σε οποιοδήποτε σημείο της Συρίας» δεσμεύουν τον ίδιο, διακυβεύοντας την αξιοπιστία και το κύρος του και πρακτικά συνιστούν αποδοχή ότι η κρίση ενδέχεται πλέον να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο Τουρκίας -Συρίας.

Ο Πούτιν στην συνομιλία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μερκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής στην Συρία(εννοώντας τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες) και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Οι Ρώσοι στην περιοχή έχουν μόνο στρατιωτικούς συμβούλους, αεροσκάφη και πυραυλικές συστοιχίες S-300 και S-400 και έχουν δυνατότητα ανάπτυξής και άλλων δυνάμεων αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι είναι αρκετή η αεροπορική στήριξη που προσφέρουν στις κυβερνητικές δυνάμεις, που απέναντι τους έχουν τους αντάρτες και σχεδόν 7000 τούρκους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Το γεγονός ότι ο κ.Ερντογάν παραδέχτηκε δημοσίως ότι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές από την Συρία έχουν μεταφερθεί στην Λιβύη και πολεμούν εναντίον του υποστηριζόμενου από την Ρωσία στρατηγού Χαφτάρ, έχει προσθέσει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Και ο κ.Ερντογάν γίνεται μέρος του προβλήματος καθώς ο στρατηγός Χαφταρ ως προϋπόθεση για την εκεχειρία έθεσε την απομάκρυνση των Σύρων μαχητών και την πλήρη διακοπή της εμπλοκής της Τουρκίας στην Λιβυκή κρίση.

Ενδιαφέρον είναι τι θα πράξουν οι Κούρδοι, οι οποίοι βρέθηκαν στο κενό, όταν εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς. Ίσως μια συμμαχία με τον Άσαντ θα μπορούσε να τους δώσει διέξοδο ώστε τουλάχιστον να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση τους στην μεταπολεμική Συρία. Δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στον Τ. Ερντογάν .

Όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης προχώρησε πολύ περισσότερο απ΄ όσο του επιτρέπει η περπατησιά του και τα αδιέξοδα ορθώνονται μπροστά του. Και πλέον δεν είναι από εκείνα που κρίνονται με ανατολίτικα παζάρια,εκβιασμούς και γαλιφιές που συνηθίζει ο κ.Ερντογάν αλλά το πιθανότερο θα κριθούν στο δύσκολο πολεμικό τερέν της Βόρειας Συρίας.

Φωτογραφία: APImages