Ρώσος ΥΠΕΞ: Προμελετημένη πρόκληση η κατάρριψη του Su-24

Ρώσος ΥΠΕΞ: Προμελετημένη πρόκληση η κατάρριψη του Su-24

Η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στη Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergey Lavrov, που όμως κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα για προμελετημένη πρόκληση την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.    

Σύμφωνα με το Russia Today, ο κ. Lavrov δήλωσε πως η Τουρκία δεν ήταν ικανή να επικοινωνήσει με την Ρωσία.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός , Ahmet Davutoglu, κατηγόρησε την Ρωσία ότι επιτέθηκε σε Τουρκεμένους στην Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα είχε προηγηθεί του επεισοδίου με το Su – 24.   

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στη περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό δεν υπάρχουν μόνο τουρκεμένοι, υπάρχουν επίσης εκατοντάδες μαχητές που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες και ενδέχεται να υπάρχουν σε αυτό το σημείο υποδομές και αποθήκες όπλων.

«Ρώτησα τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών αν η Άγκυρα επιθυμούσε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στη συγκεκριμένη περιοχή για να προστατέψει τις υποδομές που υπήρχαν εκεί. Δεν έλαβα καμία απάντηση στο ερώτημα μου», δήλωσε ο Lavrov.

Πρόσθεσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού συνέβη έπειτα από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών από την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατά ενός κομβόϊ που μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο. Το περιστατικό αυτό «ρίχνει νέο φως» για το θέμα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο κ. Lavrov επίκρινε το ΝΑΤΟ που δεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Ρωσία για τον χαμό των στρατιωτών.

«Πολύ περίεργες δηλώσεις διατυπώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, που ζητήθηκε από τη Τουρκία, η οποία δεν έχει εκφράσει τη λύπη ή τα συλλυπητήριά της και που στην πραγματικότητα είχε ως στόχο να καλύψουν το φιάσκο  της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο κ. Lavrov. «Παρόμοια ήταν και η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο κ. Lavrov επανέλαβε τις δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αρνείται τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Πρόσθεσε ότι οι πράξεις της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τις ενέργειές της για τα γεγονότα του 2012, όταν η Συρία είχε καταρρίψει ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Τότε, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι μια σύντομη εισβολή στον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια επίθεση σαν αυτή που ηπέστησαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος προκειμένου να "σταματήσει η ροή μαχητών" του τζιχάντ.

"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε σοβαρά το απαραίτητο αυτό μέτρο. Πολλοί λένε πως αν κλείσουμε τα σύνορα αυτά, θέτουμε τέρμα στην τρομοκρατική απειλή στη Συρία", εκτίμησε, προσθέτοντας πως πρόκειται για "μια καλή πρόταση".

Συνομίλησαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας  

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Sergey Lavrov και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο ρώσος υπουργός δεν συμφώνησε σε καμιά από τις πολλές προτάσεις να συναντηθούν", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Interfax.