Ο Ισπανικός αιφνιδιασμός που απειλεί το Brexit

Ο Ισπανικός αιφνιδιασμός που απειλεί το Brexit

Του Γιάννη Μαντζίκου

Συνήθως οι Ισπανοί χρησιμοποιούν τον αιφνιδιασμό στο μπάσκετ, όμως τις τελευταίες μέρες, η Μαδρίτη προσέφυγε σε αυτή την τακτική και στην πολιτική με αφορμή το Brexit.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ε.Ε-Βρετανία, η Ισπανική κυβέρνηση τόνισε την αντίθεση της σχετικά με το (μελλοντικό) καθεστώς του Γιβραλτάρ, καθώς αξιώνει το καθεστώς της περιοχής να οριστεί κατόπιν ξεχωριστών διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Ειδικότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την Τερέζα Μέι για το θέμα τόνισε «ότι οι θέσεις μας συνεχίζουν να απέχουν πολύ». Χθες πάντως, οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα, κάτι που ενέτεινε τις ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι το Γιβραλτάρ, που έχει παραχωρηθεί στο βρετανικό Στέμμα από την ισπανική μοναρχία με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, θα εγκαταλείψει την Ε.Ε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο - και αυτό παρά το γεγονός ότι το 96% του πληθυσμού του τάχθηκε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής. Παρότι λοιπόν το ζήτημα της κυριαρχίας του Γιβραλτάρ είναι λυμένο εδώ και αιώνες, οι Ισπανοί επιθυμούν να παραμείνει το status quo του Γιβραλτάρ ως έχει.

Σημειώνεται ότι ο «βράχος» έχει το δικό του φορολογικό και νομικό σύστημα, καθώς και το δικό του νόμισμα, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την Ε.Ε. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, γεγονός που αυτόματα εξασφαλίζει στο Γιβραλτάρ ένα ιδιότυπο φορολογικό καθεστώς, ενώ με φόρο 10% επί των κερδών (έναντι 30% στην Ισπανία) προσελκύει πολλές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, Ισπανικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι ο Σάντσεθ εγείρει το ζήτημα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, προκειμένου η μόλις λίγων μηνών κυβέρνηση μειοψηφίας του να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη, εν όψει και των κρίσιμων τοπικών εκλογών στην Ανδαλουσία στις 2 Δεκεμβρίου.

Σήμερα η Τερέζα Μέι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με τον  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της αυριανής ειδικής συνόδου κορυφής, στην οποία οι «27» θα κληθούν να εγκρίνουν το προσχέδιο συμφωνίας. Σε πρακτικό επίπεδο, η Ισπανία δεν μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία καθώς βάσει των κανονισμών απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να εγκριθεί από το σύνολο των ηγετών για συμβολικούς και όχι μόνο λόγους, αφού υπάρχουν φόβοι ότι η Μέι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισπανική αντίθεση ως αφορμή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα. Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν η χειρότερη έκβαση για την Ευρώπη, αλλά ειδικά για τη Βρετανία, διότι θα έπληττε σκληρά τη βρετανική οικονομία».

«Κάνουμε πολύ προσεκτικές προετοιμασίες και για τις δύο εκδοχές, το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο Brexit. Και τα δύο σενάρια θέτουν προκλήσεις γα εμάς, αλλά μπορούμε να τις διαχειριστούμε και θα τα κάνουμε», συμπλήρωσε ο Όλαφ Σολτς.

Ακόμα και αν ο ισπανικός αιφνιδιασμός αποδειχθεί μπλόφα και η συμφωνία εγκριθεί από τους 27, τα δύσκολα για την Μέι δεν τελειώνουν εδώ, αφού θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να πείσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν την συμφωνία, κάτι που φαντάζει απίθανο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Φωτογραφία AP