Ο εγκλωβισμός της Τουρκίας με τη Νατοϊκή άσκηση Tiger Meet

Ο εγκλωβισμός της Τουρκίας με τη Νατοϊκή άσκηση Tiger Meet

Μια ακόμη προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιχειρεί η Άγκυρα καθώς με κατευθυνόμενες διαρροές στο επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Αnadolu, παρουσιάζει τον αποκλεισμό της από τη Νατοϊκή άσκηση TIGER MEET λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ως δική της επιλογή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό της άσκησης από την Αθήνα.

Η απόφαση για τον ακύρωση της πρόσκλησης προς την Τουρκία για τη συμμετοχή στην άσκηση TIGER MEET ήρθε μετά την κλιμάκωση που προκάλεσε η Τουρκία με τον καταιγισμό παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 41 υπερπτήσεις, καθώς βεβαίως δεν ήταν δυνατό την μια ημέρα τα ελληνικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν τα τουρκικά και την επόμενη ημέρα να συν ασκούνται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων των Ενόπλων δυνάμεων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο.

Ο σχεδιασμός της άσκησης περιλάμβανε φυσικά την υποχρέωση υποβολής σχεδίων πτήσης και κάλυπτε σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή όλη την ελληνική επικράτεια και φυσικά τα νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο. Έτσι για την Τουρκία θα ήταν μονόδρομος η απομόνωση της και ο αυτοαποκλεισμός από την άσκηση…

Στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί 9-20 Μαΐου, επρόκειτο να συμμετάσχει η Τουρκία με τον σχηματισμό 192 που σταθμεύει στη 9η Διοίκηση Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων στο Μπαλικεσίρ.

Το πρακτορείο Anadolu σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες υποστηρίζει ότι η «Τουρκία δεν συμμετέχει στην άσκηση για να μην επιτρέψει την πρόκληση της Ελλάδας». Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, η Ελλάδα έκανε προσθήκες στον τεχνικό κανονισμό για την εκτέλεση της άσκησης «με μια προσέγγιση που στοχεύει την Τουρκία και εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών».

Για να διασκευαστούν μάλιστα οι εντυπώσεις με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την άσκηση, τουρκικές πηγές δήλωναν ότι από τις 22 Απριλίου είχε δοθεί εντολή από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία για να σταλεί επιστολή στην Ελλάδα με την οποία θα δήλωνε η Τουρκία ότι η ίδια επιλέγει να μην συμμετάσχει στην άσκηση.

Βεβαίως με αυτή την εκ των υστέρων «αποκάλυψη» της πρόθεσης αποστολής επιστολής για την «απόρριψη της ελληνικής πρόσκλησης» η οποία πάντως έφθασε όταν είχε ήδη ανακοινωθεί από την Ελλάδα η ματαίωση πρόσκλησης της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά αλλάζει η εικόνα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία, η Τουρκία να υπονομεύει την ενότητα και τη συνεργασία ακόμη και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι η τουρκική πλευρά όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, όχι μόνο απέρριψε τα ελληνικά διαβήματα στα οποία προέβη ο γγ του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρης αλλά έθεσε θέμα παραβίασης του... τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά, και τις δηλώσεις της Αθήνας για την Αρμενική Γενοκτονία, την Κύπρο, την Αγιά Σοφία και την καταδίκη της απόφασης για ισόβια κάθειρξη του ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά…