Ν. Αναστασιάδης: Η υπομονή έχει τα όρια της - Σκληρή γραμμή από M. Cavusoglu και M. Akinci

Ν. Αναστασιάδης: Η υπομονή έχει τα όρια της - Σκληρή γραμμή από M. Cavusoglu και M. Akinci

Με σαφή τρόπο απάντησε η Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις αποψινές δηλώσεις των Μ. Cavusoglu και Μ. Akinci. 

Σχολιάζοντας απόψε δηλώσεις των M. Cavusoglu και Μ. Akinci , οι οποίοι τον κάλεσαν να διορθώσει το «λάθος» της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Εύχομαι ο κ. Akinci να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα, που υποστηρίζουν, είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος, και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Επίσης, διαμήνυσε ότι «η υπομονή έχει όρια». Εάν, είπε, εννοεί ο κ. Akinci και επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις.

Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος, και «εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους» σημείωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Σκληρή γραμμή από M. Cavusoglu και M. Akinci

Νωρίτερα, ο Μ. Cavusoglu υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση, ενώ ο Μ. Akinci έκανε λόγο για «ιδρυτικά κράτη», σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, κατά την ισχυρισμό του, δεν είναι έτοιμη για λύση. Σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akinci, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής για υπόμνηση στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης.

Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι με την απόφαση της Βουλής η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της. Πρόσθεσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη, καθώς και η χρονική συγκυρία της.

Αναφέρθηκε επίσης στην ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια ως βασικές προϋποθέσεις της λύσης.

Χωρίς πολιτική ισότητα, δεν θα υπάρξει λύση σημείωσε ο M. Akinci. Είπε επίσης πως στις συναντήσεις του σήμερα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, και ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Είπε επίσης σε σχέση με ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή, η οποία έχει και όρια.

Ο Mustafa Akinci αναφέρθηκε στην σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου και του νότιου ιδρυτικού κράτους», σε περίπτωση λύσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, δεν έχει κατανοήσει την σημασία αυτού του ζητήματος, για να προσθέσει ότι δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία. Ο Akinci είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. «Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στην φάση των δημοψηφισμάτων», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ