7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Να επιτρέψετε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Να επιτρέψετε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ΗΠΑ καθώς με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Το αμερικάνικο ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα στη θεολογική σχολή της Χάλκης με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σε λειτουργία για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή για την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 1.690 χρόνια.

«Μετά το κλείσιμο της Σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση. 

Και καταλήγει:καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν, με αποτέλεσμα να κλείσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σε λειτουργία για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή για την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 1.690 χρόνια. Μετά το κλείσιμο της Σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτρέπουν την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας.