8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Μέρκελ: Η χαμένη «σύμμαχος» του Ερντογάν και η επίσκεψή της στην Αθήνα

Μέρκελ: Η χαμένη «σύμμαχος» του Ερντογάν και η επίσκεψή της στην Αθήνα
AP Images

Την συνηθίσαμε να πρωταγωνιστεί (θετικά και αρνητικά) στην ευρωπαϊκή σκηνή τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια.

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της καγκελαρίας στον Ολαφ Σολτς. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες εκτός απροόπτου θα είναι η τελευταία, στην οποία θα συμμετάσχει η «σιδηρά κυρία» της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα, η κυρία Μέρκελ να προλάβει άλλη μία σύνοδο, αυτή του Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία αποχώρησής της.

Το τέλος εποχής της Μέρκελ στην Ευρώπη έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που οι τουρκικές προκλήσεις ολοένα και εντείνονται. Ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει μέρα με τη μέρα να τραβάει το σχοινί όλο και πιο πολύ.

Η Ευρώπη, παρότι απρόθυμη, αναπόφευκτα θα βρεθεί ενώπιον αποφάσεων για την Άγκυρα. Ήδη ο Ζοζέ Μπορέλ προανήγγειλε την επιστροφή στο ευρωπαϊκό τραπέζι της λίστας κυρώσεων προς την Τουρκία. Μία συζήτηση που είχε ατονήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο η έξοδος της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επιθετική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η γερμανίδα καγκελάριος είτε δια της σιωπής είτε δια των πράξεών της είχε στηρίξει την Άγκυρα, καθιστώντας το Βερολίνο έναν ξεκάθαρο σύμμαχο της Τουρκίας.

Μένει λοιπόν στο επόμενο διάστημα να δούμε πόσο θα επηρεάσει η αποχώρηση της κυρίας Μέρκελ τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θα γνωρίζει ότι θα λείπει από την καγκελαρία.

Κάποιοι θεωρούν ότι η απουσία θα λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της λήψης συγκεκριμένων μέτρων από τις Βρυξέλλες εναντίον της Άγκυρας.

Άλλοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη στο Βερολίνο δε θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει «απτόητος» την πορεία του.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανίδα καγκελάριος στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή το τέλος της διαδρομής της στην καγκελαρία.

Η καγκελάριος θα επισκεφτεί τη χώρα μας την επόμενη Παρασκευή. Θα έχει συναντήσεις με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και όλα το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει επί ελληνικού εδάφους. Μία πρώτη γεύση άλλωστε έχει ήδη δώσει ,παραδεχόμενη ότι ...«είχε φερθεί πολύ σκληρά στους Έλληνες», όπως ήταν η χαρακτηριστική της φράση.