8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Με αφήγημα μεγαλείου ο Ερντογάν στην Ν. Υόρκη - Ο τουρκικός ουρανοξύστης απέναντι από τον ΟΗΕ

Με αφήγημα μεγαλείου ο Ερντογάν στην Ν. Υόρκη - Ο τουρκικός ουρανοξύστης απέναντι από τον ΟΗΕ

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προετοιμάζει η Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στο νέο διεθνές σκηνικό όπως διαμορφώνεται και μετά την «πτώση» της Καμπούλ.

Ο Τούρκος ηγέτης που θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, αλλά το πρόγραμμα του θα έχει και μια ξεχωριστή στιγμή καθώς θα εγκαινιάσεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια απέναντι ακριβώς στον ΟΗΕ, το «Τουρκικό Σπίτι» ( Turkevi Center). Ένας ουρανοξύστης 171 μέτρων με 36 ορόφους που δεσπόζει απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ που θα στεγάζει τις διπλωματικές και άλλες επίσημες αποστολές της Τουρκίας αλλά και ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο προώθησης του τουρκικού πολιτισμού και των τουρκικών θέσεων.

Ήταν ένα σχέδιο από παλιά, όταν η Τουρκία είχε αγοράσει ένα σχετικά μικρό κτίριο στο σημείο αυτό θέλοντας να κυματίζει η τουρκική σημαία απέναντι από τον κτίριο του ΟΗΕ το οποίο αποτελεί σημείο συνάντησης των αντιπροσώπων όλων των χωρών του κόσμου και των διεθνών οργανισμών.

Το 2016 διατυπώθηκε πρώτη φορά η πρόταση για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη στο σημείο αυτό (821 United Nations Plaza),ένα έργο πολυδάπανο, αλλά που ταίριαζε με την μεγαλομανία της τουρκικής ηγεσίας που θεωρούσε ότι ένα τέτοιο μεγαλειώδες κτίριο θα αντανακλούσε και το «μεγαλείο» το οποίο θέλει να προσδώσει στην Τουρκία η νεοθωμανική πολιτική του Τ. Ερντογάν .

Το «Τουρκικό Σπίτι» θα διαθέτει αίθουσες συνεδρίων, αμφιθέατρα και τους χώρους που θα στεγάζουν τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Τουρκίας. Η Συμφωνία για την κατασκευή του τουρκικού ουρανοξύστη υπογράφτηκες από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν το 2017 κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ όπου είχε συναντηθεί με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ν. Τραμπ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να προωθήσει τον ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν εξασφαλίζοντας τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας και των Αμερικανών για την ανάληψη της ευθύνης λειτουργιάς του αεροδρομίου της Καμπούλ από κοινού με το Κατάρ.

Συγχρόνως στο επίκεντρο των επαφών του θα είναι τόσο η Λιβύη και η Συρία, που η Τουρκία έχει βαρύνοντα ρόλο, ενώ στην ατζέντα είναι η προώθηση των αιτημάτων μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, κίνηση ενταγμένη στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβληθεί ως η ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.

N.M