Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Τουρκία: Κήρυξη ΑΟΖ και άσκηση «δικαιωμάτων», τα επόμενα βήματά της

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Κήρυξη ΑΟΖ και άσκηση «δικαιωμάτων», τα επόμενα βήματά της
-A +A

Του Νίκου Μελέτη

Σε πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών του liberal.gr για το επόμενο  βήμα που σχεδιάζει η Τουρκία για να επιβάλει το Μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη, στρεφομένη και εναντίον των ελληνικών αλιευτικών προχώρησε ο ισχυρός άνδρας του τουρκικού ΥΠΕΞ,  ο γενικός διευθυντής Τσαγκαταϊ Ερτσιγιές

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν  η Τουρκία προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα με τα οποία θα αντιπαρατεθεί στην Ελλάδα  και στους εταίρους της στην ενεργειακή διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου. Και αποκαλύπτει ότι η  Άγκυρα δεν θα επιτρέψει και σε ξένα αλιευτικά, και όχι μόνο σε σκάφη ερευνών ή γεωτρύπανα, να αλιεύουν στην υφαλοκρηπίδα της μόλις  αποφασίσει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή αυτή

Σύμφωνα με τον έγκριτο Τούρκο δημοσιογράφο την αποκάλυψη αυτή έκανε  ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ  και αρμόδιος για αεροναυτιλιακές υποθέσεις  Τσαγκαταϊ Ερτσιγιές στη διάρκεια σεμιναρίου στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Εκεί   ο Τούρκος διπλωμάτης ανέλυσε το σχέδιο λέγοντας, ότι όταν η τουρκική κυβέρνηση πάρει την απόφαση για ΑΟΖ τότε  όλα τα ξένα αλιευτικά  στην τουρκική ΑΟΖ θα αναχαιτισθούν και θα οδηγηθούν στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ο τούρκος διπλωμάτης  με την δηλωση αυτή ουσιαστικά αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η Άγκυρα: μετά την παράνομη Συμφωνία  με την Λιβύη ,θα ανακηρύξει  ΑΟΖ  και θα επιχειρήσει  να οριοθετήσει Οικόπεδα στην περιοχή που θεωρεί ότι έχει κατακυρωθεί ως τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βάσει του Μνημονίου με την Λιβύη. 

 Από εκείνη την στιγμή θα επιχειρήσει να ασκήσει τα «δικαιώματα» της στην περιοχή , και καθώς θα πρόκειται περί ΑΟΖ  θα καλύπτει και τις αλιευτικές δραστηριότητες(και κάθε δραστηριότητα και στην στήλη ύδατος)  και όχι μόνο τις έρευνες γεωτρήσεις  και άλλες εργασίες επί του βυθού. Στο πλαίσιο αυτό θα βρεθούν στο στόχαστρο της Τουρκίας οι Έλληνες ψαράδες και τα αλιευτικά που θα επιχειρήσουν να ψαρέψουν έξω από την ζώνη των 6 ν.μ.  ανατολικά της Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και νότια του Καστελόριζου.

Ο κ. Ερτσιγιές στο ίδιο σεμινάριο ,σύμφωνα με τον  Μ. ΓετκΊν  σε ερώτηση  εαν οι κυρώσεις  της Ε.Ε. θα αποτρέψουν την Τουρκία από την έρευνα και εξόρυξη  πετρελαίου και αερίου στις αμφισβητούμενες περιοχές  δήλωσε  ότι «είτε με κυρώσεις είτε χωρίς  κυρώσεις  η Τουρκία ποτέ δεν θα κάνει πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας  Κύπρου».

Ο Τούρκος διπλωμάτης πάντως εκτίμησε ότι για την ολοκλήρωση των διαδικασιών  για την οριοθέτηση Οικοπέδων στην περιοχή που αφορά το Μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης (και επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα)  και ανάθεση των ερευνών στην τουρκική κριτική εταιρια ΤΡΑΟ,θα χρειασθεί διάστημα εως και έξι μηνών. Θεωρητικά αυτό είναι  και το διάστημα που θα αποφασισθεί η αποστολή τουρκικου ερευνητικού στην περιοχή. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα