ΗΠΑ: Η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

ΗΠΑ: Η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες, από την Εσθονία και την Ουκρανία έως τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζίμ Μάτις από τα Σκόπια όπου έφθασε για να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Μάτις προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει χρηματοδοτήσει πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στη συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου έκανε λόγο για «ρωσική εκστρατεία επιρροής, προκειμένου η Μόσχα να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για την Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη. Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου κατηγόρησε την Μόσχα ότι πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα, και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών. Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΕΘΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ. 

Η προειδοποίηση Μάτις για παρέμβαση της Μόσχας στο επικείμενο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Μόσχα προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της "Μακεδονίας" προς το ΝΑΤΟ.

Ζ. Ζάεφ: Δεν έχω καμία απόδειξη για ανάμειξη της Μόσχας στο δημοψήφισμα

«Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της “Μακεδονίας” και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της “Μακεδονίας” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο είναι νάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. 

Η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ είναι ουσιαστικά απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς, Μάτις, ο οποίος από τα Σκόπια όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει χρηματοδοτήσει πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στη συμφωνία με την Ελλάδα».