Η συνάντηση του Βερολίνου και η «σπέκουλα» της Άγκυρας

Η συνάντηση του Βερολίνου και η «σπέκουλα» της Άγκυρας

Η προσπάθεια αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας σε μια στιγμή όπου η ένταση στις ελληνοτούρκικες σχέσεις είναι στο «κόκκινο», υπονομεύεται από την ίδια την Άγκυρα που από την μια προσπαθεί να εμφανίσει την συνάντηση μεταξύ κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων ως έναρξη διαπραγμάτευσης και συγχρόνως την επικαλείται δημοσίως για να «πείσει» ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις από την Ε.Ε..

Ο δίαυλος που είχαν ανοίξει οι Γερμανοί με την ευκαιρία και της Γερμανικής Προεδρίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου στην ΄Αγκυρα είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πριν μερικές εβδομάδες όταν έγινε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Επαφή που οδήγησε στην πρώτη μετά από μήνες τηλεφωνική επικοινωνία των Κ. Μητσοτάκη και Τ.Ερντογάν  με αντικείμενο την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και τις διελεύσεις εκατέρωθεν των συνόρων, ενώ έγινε αναφορά έστω και ακροθιγώς και στα υπόλοιπα θέματα υψηλής πολιτικής.

Το Βερολίνο, εν τη απουσία οποιουδήποτε άλλου διεθνούς παράγοντα που θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κατάσταση που θα τίναζε στον αέρα την Γερμανική προεδρία και το σχέδιο για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας (επιλογή κρίσιμη για την υστεροφημία της Α. Μέρκελ) έχει προσπαθήσει να εμφανισθεί ως διαμεσολαβητής στα ελληνοτουρκικά.

Ρόλο τον οποίο η Αθήνα δεν αποδέχεται φυσικά, καθώς θα οδηγούσε σε «ουδετεροποίηση» της Ε.Ε. στα ελληνοτουρκικά, χωρίς όμως να απορρίπτεται η διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, όταν τους τελευταίους μήνες το τουρκολυβικό Μνημόνιο ,ο Έβρος και τέλος η υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και ΄Αγκυρας.

Με αφορμή την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής από την γερμανική Προεδρία, βρέθηκε στο Βερολίνο η κ. Σουρανή ενώ προσκεκλημένος του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίου Γιαν Χέκερ ήταν στην γερμανική πρωτεύουσα και ο Ι.Καλίν .

Στην συνάντηση εξετάσθηκαν πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε κυρίως η ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας και οι δυνατότητες συνέχισης των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ, ακόμη και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Παρά το υψηλό επίπεδο των δυο αξιωματούχων από Ελλάδα και Τουρκία, με τις επαφές ωστόσο να είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, ο κ.Τσαβούσογλου θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει δημόσια αναφορά στην συνάντηση, την οποία επικαλέστηκε μάλιστα για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει  λόγος για… κυρώσεις αφού οι δύο πλευρές συνομιλούν.

Η τουρκική πλευρά έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ειδικά μετά την απόφαση της Παρασκευής για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας σε ότι αφορά την κατάσταση στην περιοχή.

Από την μια πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί ως η διαλλακτική και έτοιμη για διάλογο (αποκρύπτοντας βεβαίως ότι θέλει τον διάλογο αυτό επί των τετελεσμένων που επιδιώκει να επιβάλλει δια της βίας) και από την άλλη να εμφανίσει όλα τα θέματα ως διμερή. Την βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς ως διμερές ελληνοτουρκικό θέμα ισότιμο των διεκδικήσεων στα μειονοτικά θέματα στην Θράκη, την ηγεμονική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο ως ελληνοτουρκικό πρόβλημα που το προκαλεί ο... μαξιμαλισμός της Ελλάδας και της Κύπρου, την πειρατική πολιτική στην Κυπριακή ΑΟΖ ως αντίδραση στην «αδικία» των Ελλήνων εις βάρος των Τουρκοκυπρίων …

Κι αυτό ώστε να αποκρυβεί ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας επεκτατικής αναθεωρητικής πολιτικής που υπονομεύει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και υπονομεύει τα συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε. και της Δύσης στην Αν.Μεσόγειο.

Σε σχέση με την συνάντηση του Βερολίνου πάντως η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση που ακολούθησαν και οι προηγούμενες.

Ο Ι. Καλίν αποτελούσε τον ισχυρό «σύνδεσμο» της κυβέρνησης Τσίπρα με το περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν και μάλιστα είχε αποκατασταθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του και του Βαγγέλη Καλπαδάκη, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Αλ. Τσιπρα, ο οποίος και είχε αποδειχθεί αρκετά χρήσιμος στην διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Πάντως η συμβουλή προς την κυβέρνηση να στηρίξει την πολιτική της για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ε.Ε και κυρίως στο Βερολίνο, μάλλον είναι περισσότερο ευχολόγιο, με δεδομένο ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν γνωρίζουν τις εσωτερικές ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο και δεν πτοούνται εύκολα από απειλές για κυρώσεις.

Και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς της Αθήνας μια και οι επιλογές της είναι όλο και πιο περιορισμένες και η εμπιστοσύνη σχεδόν ανύπαρκτη...

AP Photo