Η Ελλάδα θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την τουρκική προκλητικότητα

Η Ελλάδα θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την τουρκική προκλητικότητα

 Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Από πλευράς του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ζητήσει την εντολή από τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών, προκειμένου η ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για όλο το φάσμα των ευρώ-τουρκικών σχέσεων. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα ζητήσει να συνδεθεί η παραπάνω διαδικασία με απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφόσον η τελευταία κλιμακώσει τις προκλήσεις. Εκτός από το θέμα της Αγίας Σοφίας, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η αδειοδότηση στην κρατική τουρκική εταιρία TPAO για παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ζοζέ Μπορέλ τόνισε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».

Στο μεταξύ συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. 

Η Αθήνα επιθυμεί να πρωτοστατήσει σε μία αυστηρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».