Γυρνάει μπούμερανγκ το τελεσίγραφο Ερντογάν για τη Συρία

Γυρνάει μπούμερανγκ το τελεσίγραφο Ερντογάν για τη Συρία

Τρία εικοσιτετράωρα απομένουν για την εκπνοή του «τελεσίγραφου» που έχει ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποσυρθούν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ και ενώ αναζητά απελπισμένα βοήθεια από τις απρόθυμες και σε διαφορετικά στρατόπεδα Ρωσία και ΗΠΑ.

Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στον Ιντλίμπ δήλωσε χθες ο κ . Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ, με τη δέσμευση ότι θα διώξει τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ έξω από τα «σύνορα που έχουν σχεδιασθεί» για να διασφαλισθεί η επιστροφή των κατοίκων…

Ο κ. Ερντογάν όμως παραδέχθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα που αναδεικνύει σοβαρή επιχειρησιακή αδυναμία της Τουρκίας, το γεγονός ότι δεν έχει την δυνατότητα χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας, καθώς ο έλεγχος ανήκει στην Ρωσία η οποία αντιθέτως βομβαρδίζει στρατόπεδα και περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία. Και παρά τις συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν χθες Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι ,δεν πρόκειται να δοθεί πράσινο φως από την Μόσχα για αεροπορικές επιχειρήσεις από την τουρκική αεροπορία ,που είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας.

Εξάλλου η προέλαση των Συριακών δυνάμεων και η ανακατάληψη περιοχών που για περισσότερα από πέντε χρόνια βρίσκονταν υπό τον έλεγχο είτε του ISIS είτε των φιλοτούρκων ανταρτών επιτεύχθηκε υπό την κάλυψη των ρωσικών βομβαρδισμών σε θέσεις ανταρτών και με την προστασία των κυβερνητικών δυνάμεων από την πυραυλική ομπρέλα των S400 και S300 που έχουν αναπτύξει στην Συρία οι Ρώσοι.

Όμως ο κ. Ερντογάν εξέφρασε απογοήτευση γιατί ούτε οι Αμερικανοί δεν προσφέρουν Patriot με το επιχείρημα όπως είπε ότι δεν υπάρχουν... διαθέσιμες συστοιχίες, ενώ δεν βοηθούν αρκετά την Τουρκία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι ότι αιχμές για την όχι και ιδιαίτερα φανατική στάση της Τουρκίας έναντι του ISIS άφησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας έτσι το επιφυλακτικό κλίμα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τον ρόλο της ερντογανικής Τουρκίας στην περιοχή.

«Η Ρωσία μισεί το ISIS όσο και οι ΗΠΑ. Θα διεξάγουμε πόλεμο για λογαριασμό των Ρώσων; Θα κάνουμε πόλεμο για χάρη του Ιράν; Η Συρία μισεί το ISIS, βρεθήκαμε εκεί σκοτώνοντας το ISIS, μην ξεχνάτε ότι είμαστε 7000 μίλια μακριά.. Η Ρωσία είναι πολύ πιο κοντά το Ιράν είναι εκεί, η Τουρκία είναι εκεί, όλοι μισούν το ISIS, η Τουρκία λίγο λιγότερο, αλλά οι άλλοι παρά πολύ..»

Και ο κ. Τραμπ εξήγησε,σύμφωνα με το Newsweek, ότι πλέον ο στόχος των ΗΠΑ είναι η αποκατάσταση ελέγχου στις πηγές πετρελαίου στην περιοχή.

Έτσι παρά την παραπλανητική εικόνα που δημιουργούν και εγχώριοι «διεθνολόγοι» καλλιεργώντας... θαυμασμό για τις ικανότητες Ερντογάν, σε κάθε περίπτωση η θέση της Τουρκίας και του Τ. Ερντογάν κάθε άλλο παρά είναι εύκολη, όσο εξαντλείται το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης για υποχώρηση των υποστηριζόμενων από την Ρωσία συριακών δυνάμεων ,καθώς εκεί θα κριθεί όχι μόνο η προσωπική του αλλά και η αξιοπιστία της ίδιας της Τουρκίας.

Και ίσως το τελευταίο του χαρτί είναι μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν τις επόμενες ώρες ,αν και το μήνυμα έχει αποσταλεί στην Άγκυρα, από τον ίδιο τον Σ. Λαβρόφ ,ότι δεν τίθεται σε συζήτηση καμία πρόταση για εκεχειρία στην Ιντλίμπ, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από «συνθηκολόγηση με τους τρομοκράτες και ακόμη μια ανταμοιβή για τις δραστηριότητες τους..».