Φλερτ με την Μόσχα, η απάντηση της Άγκυρας στις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ και Ε.Ε.

Φλερτ με την Μόσχα, η απάντηση της Άγκυρας στις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ και Ε.Ε.

Πιο σφιχτός γίνεται ο εναγκαλισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς η Τουρκία αναζητεί με κάθε τρόπο εναλλακτικές που έστω και με μεγάλο κόστος θα διασώσουν το «περήφανο» πολιτικό προφίλ του ηγέτη της και θα κρατήσουν στον αφρό την Τουρκία, την ώρα που η πίεση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες για επιστροφή στο «μαντρί» είναι διαρκείς και κλιμακούμενες.

Η Μόσχα γνωρίζει καλά πόσο ευάλωτη είναι απέναντι της η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα, οικονομία, τουρισμός, ενέργεια, Συρία, Καραμπάχ, Λιβύη και έτσι δεν αφήνει κανένα περιθώριο ώστε η σχέση εξάρτησης που υπάρχει να χαλαρώσει. 

΄Ετσι λίγες ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί ότι το Κογκρέσο είχε απορρίψει το βέτο του προέδρου Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό (που προβλέπει και κυρώσεις για την Τουρκία) και ενώ επίκειται ανάλογη απόφαση από την Γερουσία που θα εξουδετερώσουν έτσι το βέτο, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών έσπευσε στο Σότσι όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ, σε μια επίδειξη ισχύος της Μόσχας για την επιρροή που ασκεί σε ένα από τα σημαντικότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. 

Με την κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης και με τις νέες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ενώπιον του Σ.Λαβρόφ ότι όχι μόνο δεν θα ακυρωθεί η πώληση των S400 αλλά ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να εντείνουν την στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία τους, η Τουρκία κάνει ακόμη πιο δύσκολους τους χειρισμούς των φίλων της στην Ουάσιγκτον και εκείνων που θα βρίσκονται στην νέα κυβέρνηση και επιθυμούν ένα refresh στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Οι εναγκαλισμοί αυτοί με την τουρκία ερεθίζουν ακόμη περισσότερο ένα εξαιρετικά καχύποπτο έναντι της Τουρκίας νομοθετικό Σώμα και μια μάλλον επιθετική γραφειοκρατία του Στειτ Ντιπαρτμεντ.

Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν διμερή θέματα όπως το καθεστώς ελεύθερης διέλευσης από τα ρωσικά σύνορα, την αύξηση των ποσοτήτων των τουρκικών αγροτικών προϊόντων που εξάγονται στην Ρωσία και συμφώνησαν ακόμη την παραγωγή στην Τουρκία του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Στην ατζέντα βρέθηκαν όμως και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu και η ανάπτυξη του αγωγού TurkStream .

«Ομοιοπαθείς», οι κ.Λαβρόφ και Τσαβούσογλου επιτέθηκαν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες αποδοκιμάζοντας την πολιτική των κυρώσεων, ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών έσπευσε να καταδικάσει ως «παράνομες» τις αμερικανικές κυρώσεις καθώς όπως είπε «στρέφονται εναντίον των τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προθέσεις της και «δεν θα σταματήσει» σχετικά με τους S400 

Η Ρωσία επιβεβαίωσε και παλι ότι αναγνωρίζει στην Τουρκία ρόλο επί του εδάφους στο Καραμπάχ ,προκειμένου να «διευκολύνει τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας» ,ενώ οι δυο ΥΠΕΞ συμφώνησαν για τα επόμενα βήματά στην Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι οι δύο πλευρές ενώ υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στην Λιβύη , εμφανίστηκαν με ..κοινή θέση . Ο κ. Τσαβουσογλου δήλωσε ότι «καμία χώρα ,κανένας πρόσωπο συμπεριλαμβανομένου και του Χαφταρ δεν έχει δικαίωμα να λέει στην Τουρκία να φύγει από την Λιβύη ,καθώς όπως είπε η «Τουρκία έχει νόμιμους λόγους να βρίσκεται εκεί».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έσπευσε να «ξεπλύνει» τον ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη δηλώνοντας ότι «οι δυο χώρες είναι σε επαφή με όλα τα μέρη στην Λιβύη και προσφέρουν κάθε είδους στήριξη για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην Λιβύη.»…

Ο τούρκος ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της γνωστής διγλωσσίας δήλωσε για να τηρηθούν τα προσχήματα ότι οι «σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία δεν είναι εναλλακτικές των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»..

Το αμέσως προσεχές διάστημα και μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακομη Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπό την προεδρία των Β.Πούτιν και Τ.Ερντογάν, που θα αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την Δύση. Και πιθανόν ένα ακόμη εργαλείο με το οποίο η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί να «τρομάξει» τις Βρυξέλλες και την νεα αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα προκειμένου να την ..κερδίσουν και να την «κρατήσουν στην Δύση».