7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

«Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ» απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες στα ελληνικά πλοία

«Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ» απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες στα ελληνικά πλοία

Στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου, απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Ελληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Αρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να πλέει με χαμηλή ταχύτητα το Oruc Reis, ενώ βρίσκεται συνεχώς υπό την παρακολούθηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά σκάφη συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία επικεφαλής της νηοπομπής που συνοδεύει το Oruc Reis είναι μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΤΝ και τέσσερις κορβέτες κλάσης Burak, παλιές κορβέτες  D’Estienne d’Orves τις οποίες η Τουρκία αγόρασε μεταχειρισμένες το 2000. 

Το Oruc Reis το πλέει με μικρή ταχύτητα - 3,9 κόμβους σύμφωνα με το marinetraffic - ενώ τις κινήσεις του παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το καλούν να αποχωρήσει από αυτή.