Ελλάδα και Κύπρο απειλεί ξανά ο Ερντογάν

Ελλάδα και Κύπρο απειλεί ξανά ο Ερντογάν

Νέα παρέμβαση, με απειλητικές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έστειλε χθες μετά την πολύωρη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Τουρκία δηλώνει ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες εναντίον των προκλήσεων στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, αναφέρεται ότι η χώρα είναι πάντοτε με την πλευρά της ειρήνης και της σταθερότητας και δεσμεύεται από τις διμερείς συμφωνίες, κυρίως από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, ενώ σέβεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ακόμη η «αποφασιστικότητα της χώρας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα».

Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ, που διήρκεσε περισσότερες από 3 ώρες, συμμετείχε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας και είναι ενδεικτικό της εμμονής του κ. Ερντογάν να κρατά το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στην ατζέντα, μαζί με την «καταπολέμηση της Τρομοκρατικής οργάνωσης Φ. Γκιουλέν», τη «στήριξη στους παλαιστίνιους», την «ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» και την κατάσταση στη Συρία.

Εχθές, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, ο Aκάρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα τις απαραίτητες δραστηριότητες, ώστε να προστατεύσει τα δίκαια και τα συμφέροντά της, τα οποία «πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες», στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Ν.Μ.

Presidential Press Service via AP, Pool