Χ. Ακάρ: Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 1974 στην Κύπρο

Χ. Ακάρ: Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 1974 στην Κύπρο

Ευθεία απειλή προς την Κύπρο, ότι η Τουρκία διαθέτει την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, εξαπέλυσε σήμερα ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε τελετή που στο αρχηγείο του τουρκικού στρατού.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτοείο, Ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι θα η Τουρκία συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «γαλάζιας πατρίδας» με αποφασιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

«Δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση και αδυναμία ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και να εκλαμβάνεται ως απειλή η δήλωσή μας ότι "δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων, θα υπερασπιστούμε τα δίκαια και δικαιώματά μας"», ανέφερε ο τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. «Εμείς λέμε αυτά που πρέπει με λογικό τρόπο», ισχυρίστηκε.

Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως υποστήριξε ότι «είμαστε υπέρ μιας βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο». Όπως είπε ο ίδιος, «πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα στο νησί. Επιδεικνύουμε μια στάση αρχής στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των φυσικών πηγών της ανατολικής Μεσογείου». 

Ωστόσο, στο σημείο αυτό προχώρησε περισσότερα, αναφέροντας ότι «Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974, και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας», είπε.

Φ. Οκτάι: Θα απαντήσουμε με πράξεις

Παράλληλα, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους, χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς. «Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε.

Ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας και εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».

«Οι ελληνοκύπριοι επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους τουρκοκύπριοι, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών», είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το sigmalive.com.

Επιπλέον, ο κ. Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. «Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», είπε.