Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Άγκυρα

Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία θεωρεί «ανύπαρκτη» τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλώντας ότι «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή».

Στην πρώτη της αντίδραση μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Η τουρκική πλευρά σημειώνει ότι η περιοχή ευθύνης «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Και το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει στην ανακοίνωσή του; «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003, τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Τέλος, καταλήγει πως «η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».