Ζοζέπ Μπορέλ: Επισκέπτεται το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα
AP Photo/Virginia Mayo
AP Photo/Virginia Mayo

Ζοζέπ Μπορέλ: Επισκέπτεται το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του και να συζητήσει «στρατηγικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Πεκίνο.

Ο Μπορέλ θα φτάσει στις 10 Ιουλίου και θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ο πρέσβης Χόρχε Τολέδο στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο την Κυριακή, σύμφωνα με ηχητικό αρχείο που διανεμήθηκε από τους διοργανωτές την Τρίτη.

Το ταξίδι γίνεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη στενή οικονομική σχέση της με την Κίνα, μια χώρα που οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει «οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».

Ο Μπορέλ θα πάει στην Κίνα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στις δηλώσεις του ο Τολέδο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν δύο προσωπικούς διαλόγους τον Σεπτέμβριο, έναν για την οικονομία και το εμπόριο και έναν για ψηφιακά θέματα.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα, αλλά χρειαζόμαστε πρόοδο και την χρειαζόμαστε φέτος», είπε.

Πάντως, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με την επίσκεψη του Μπορέλ.