Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Δεν πείθονται οι Ρεπουμπλικάνοι για συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία
AP Photo/Mariam Zuhaib
AP Photo/Mariam Zuhaib

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Δεν πείθονται οι Ρεπουμπλικάνοι για συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με βουλευτές στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το κατά πόσον το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει ένα νέο γύρο βοήθειας για τη χώρα του.

Αφού προσπάθησε να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ζελένσκι ήρθε στην Ουάσινγκτον σε μια επίσκεψη που περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στρατιωτικούς ηγέτες στο Πεντάγωνο αλλά και μια ομιλία το βράδυ στο μουσείο των Εθνικών Αρχείων.

Την ώρα που ο Μπάιντεν και οι περισσότεροι ηγέτες του Κογκρέσου εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν τη Γερουσία, ο Ζελένσκι θα αντιμετωπίσει ένα πιο δύσκολο κοινό από ό,τι όταν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον πριν από εννέα μήνες.

Ο Zελένσκι συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και των επιτροπών εθνικής ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια εισήλθε στην Παλαιά Αίθουσα Γερουσίας του Καπιτωλίου μαζί με τον Δημοκρατικό ηγέτη της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, και τον Ρεπουμπλικάνο Μιτς Μακόνελ, όπου επρόκειτο να απευθυνθεί στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας σε κατ' ιδίαν συνεδρίαση.

Καθώς η στρατιωτική αντεπίθεση της Ουκρανίας συνεχίζεται και το Κογκρέσο διεξάγει μια μεγάλη συζήτηση για τις δαπάνες, μια αυξανόμενη ομάδα Ρεπουμπλικανών αμφισβητεί τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στείλει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για στρατιωτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλεια και ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Μόσχα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση των τελευταίων εβδομάδων σε ολόκληρη την Ουκρανία την Πέμπτη πλήττοντας ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Ζελένσκι την Τετάρτη πίεσε την περίπτωσή του για οικονομική βοήθεια με μερικούς από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους της Αμερικής, οι οποίοι έκαναν τις περιουσίες τους σε κλάδους που κυμαίνονται από τη χρηματοδότηση μέχρι την τεχνολογία και τον αθλητισμό.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πραγματοποίησαν απόρρητη ενημέρωση για το Κογκρέσο το βράδυ της Τετάρτης, για να πιέσουν για επιπλέον 24 δισ. δολάρια, λέγοντας ότι αν επιτραπεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας και να προωθηθεί μέχρι τα σύνορα του ΝΑΤΟ, το κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ υψηλότερο.

Όμως, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δεν πείστηκαν.

«Αν υπάρχει κάποιος δρόμος για τη νίκη στην Ουκρανία, δεν τον άκουσα σήμερα. Και άκουσα επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στα αιτήματα χρηματοδότησης"» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλι, σφοδρός επικριτής της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατ.δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τη δεύτερη δόση πυρομαχικών διασποράς.

«Αν επιτρέψουμε να διαμελιστεί η Ουκρανία, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιουδήποτε έθνους;». ρώτησε ο Μπάιντεν τους παγκόσμιους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Ισχυρές πλειοψηφίες Αμερικανών υποστηρίζουν την παροχή οπλισμού στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικανούς που ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο αμφισβητούν το πόσο είναι σοφό να συνεχιστεί η αποστολή κεφαλαίων στο Κίεβο.

Περίπου το 1/3 των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε τον Ιούλιο υπέρ της πρότασης για τη μείωση της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι δεν κανόνισε συνάντηση την Πέμπτη όπου ο Ζελένσκι θα μπορούσε να εκθέσει την επιχειρηματολογία του για τη συνέχιση της βοήθειας σε ολόκληρη τη Βουλή, παρά μόνο μια μικρή συνάντηση με τον ίδιο και μερικούς άλλους ηγέτες.

Ο Μακάρθι, ο οποίος ως πρόεδρος ελέγχει ποια νομοσχέδια θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, δήλωσε ότι ο Ζελένσκι πρέπει να τον πείσει να υποστηρίξει τη συνέχιση της βοήθειας.

«Είναι ο Zελένσκι εκλεγμένος στο Κογκρέσο; Είναι ο πρόεδρός μας; Δεν χρειάζεται να δεσμευτώ για τίποτα», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους την Τρίτη. »Έχω ερωτήσεις γι' αυτόν. Πού λογοδοτεί για τα χρήματα που έχουμε ήδη ξοδέψει; Ποιο είναι το σχέδιο για τη νίκη; Νομίζω ότι αυτό θέλει να μάθει το αμερικανικό κοινό».