«Χωρίς πίεση στη Μόσχα, δεν μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με τη συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ρούτε για τις τελευταίες διπλωματικές επαφές με διεθνείς εταίρους και παρουσίασε τις φόρμουλες και τις πλατφόρμες που εξετάζει η ουκρανική πλευρά για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία με στόχο μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, με τον Ζελένσκι να επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τον αυστηρό συντονισμό των αποφάσεων σε επίπεδο διεθνών θεσμών και κυβερνήσεων.
Η συνομιλία περιέλαβε και την προετοιμασία για τις επερχόμενες συναντήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία για τον περαιτέρω συντονισμό των κοινών βημάτων.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ζελένσκι:
Έκανα μια συζήτηση με @SecGenNATO Mark Rutte.
Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, τα κοινά επόμενα βήματά μας και την ανάγκη άσκησης πίεσης στη Ρωσία. Μοιράστηκα λεπτομέρειες σχετικά με τις πρόσφατες δεσμεύσεις με τους εταίρους και περιέγραψα τις μορφές και τις πλατφόρμες που εξετάζουμε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.
Συζητήσαμε επίσης τις κυρώσεις που μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία. Είναι σημαντικό όλες οι αποφάσεις να είναι συντονισμένες - μόνο τότε οι κυρώσεις θα είναι αποτελεσματικές. Χωρίς πίεση στη Μόσχα, δεν μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό.
Ασχοληθήκαμε επίσης με τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και τις προετοιμασίες για τις επερχόμενες συναντήσεις. Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επαφή.