Ζελένσκι: Η Ρωσία παρέχει στο Ιράν δορυφορικές πληροφορίες για να σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους
AP Photo
AP Photo

Ζελένσκι: Η Ρωσία παρέχει στο Ιράν δορυφορικές πληροφορίες για να σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η Ρωσία συνδράμει το Ιράν παρέχοντάς του δορυφορικές πληροφορίες για αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χώρες του Κόλπου, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιούνται κατά τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση ιρανικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταγράψει από τις αρχές Ιουλίου «ενεργή ρωσική δορυφορική παρακολούθηση» κρατών του Κόλπου και αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Όπως υποστήριξε, οι δορυφορικές εικόνες διαβιβάζονται στη συνέχεια στο Ιράν, ενώ υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, «σαφής συσχέτιση» μεταξύ της ρωσικής συλλογής πληροφοριών και των ιρανικών επιθέσεων, τόσο κατά το στάδιο της προετοιμασίας τους όσο και μετά την εκδήλωσή τους, για την εκτίμηση των ζημιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι μόνο στις 19 και 20 Ιουλίου τέσσερις αεροπορικές βάσεις βρέθηκαν στο πεδίο παρακολούθησης ρωσικών δορυφόρων, δύο στο Μπαχρέιν, μία στην Ιορδανία και μία στο Κουβέιτ, προσθέτοντας ότι θα δώσει εντολή στις ουκρανικές υπηρεσίες να κοινοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία στους διεθνείς εταίρους της χώρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι:

Θα δώσω εντολή στις μυστικές μας υπηρεσίες να κοινοποιήσουν στους εταίρους μας τις πληροφορίες που διαθέτουμε σχετικά με τη νέα βοήθεια της Ρωσίας προς το ιρανικό καθεστώς. Από τις αρχές Ιουλίου, έχουμε καταγράψει ενεργή ρωσική δορυφορική παρακολούθηση των κρατών του Κόλπου και των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί. Οι εικόνες αυτές κοινοποιούνται στη συνέχεια στο Ιράν. Ταυτόχρονα, υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ των δορυφορικών εικόνων που λαμβάνει η Ρωσία από αυτές τις τοποθεσίες και των ιρανικών επιθέσεων – τόσο πριν από τις επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, όσο και μετά, για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Μόνο στις 19 και 20 Ιουλίου, τέσσερις αεροπορικές βάσεις βρέθηκαν στο πεδίο κάλυψης των ρωσικών δορυφόρων – δύο στο Μπαχρέιν, μία στην Ιορδανία και μία στο Κουβέιτ. Ο σκοπός είναι σαφής. Κανείς από εμάς στον κόσμο δεν πρέπει να αγνοήσει ένα πολύ απλό γεγονός: το κακό αναζητά πάντα τρόπους να επιδεινώσει την κατάσταση και να εξαπλωθεί περαιτέρω. Πρέπει να σταματήσουμε τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Η πίεση προς τον επιτιθέμενο πρέπει να αποδώσει». 

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έρχονται μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, σύμφωνα με την οποία τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους δεν πρόκειται να προμηθεύσουν το Ιράν με όπλα.

Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:

«Ο Πρόεδρος Σι, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στο Πεκίνο, μου είπε ότι δεν θα έδινε ούτε θα πωλούσε, υπό καμία περίπτωση, όπλα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν - και η δήλωση αυτή αφορούσε και τις κινεζικές εταιρείες. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μας, πιστεύω τον λόγο του και, εξάλλου, του κάνω κι εγώ πολύ μεγάλες χάρες. Ομοίως, ο Πρόεδρος Πούτιν, παρά τον φρικτό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία (η σχέση μας παραμένει καλή, όπως και με τον Πρόεδρο Ζελένσκι), μου είπε ότι δεν θα πουλήσει όπλα στο Ιράν. Κατανοεί ότι δεν πουλάω όπλα στην Ουκρανία, αλλά σε χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτές πληρώνουν την πλήρη τιμή, και δεν έχω ιδέα για το πώς διανέμονται αυτά τα όπλα. Επομένως, δύο μεγάλες χώρες για τις οποίες οι άνθρωποι μιλούν συχνά σε σχέση με το Ιράν, κατά τη γνώμη μου, δεν συμμετέχουν. Αν το έκαναν, θα ήταν πολύ κακό για αυτές - σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις επιθέσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον εγκαταστάσεων της CIA στην περιοχή του Κόλπου, είτε μέσω παροχής πληροφοριών για στόχους είτε μέσω προηγμένης τεχνολογικής υποστήριξης. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει αντίστοιχους ισχυρισμούς ως «fake news».