Ζ. Μπορέλ στην Κίνα: Υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής «περιορισμού των κινδύνων»
AP Photo / Manu Fernandez
AP Photo / Manu Fernandez

Ζ. Μπορέλ στην Κίνα: Υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής «περιορισμού των κινδύνων»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έφτασε σήμερα Πέμπτη (12/10) στην Κίνα, για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή στρατηγική «περιορισμού των κινδύνων» απέναντι στον βασικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ και να δημιουργήσει φέτος τις βάσεις για τη διεξαγωγή μίας διμερούς συνόδου.

«Μόλις προσγειώθηκα στην Κίνα για να συμπροεδρεύσω του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ - Κίνας με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ουάνγκ Γι», ανέφερε ο Μπορέλ στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X.

Η επίσκεψη Μπορέλ, που είχε αναβληθεί δύο φορές φέτος, αναμένεται να διαρκέσει ως το Σάββατο (14/10) και να επιτρέψει να συζητηθούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, διεθνή ζητήματα και το εμπόριο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η επίσκεψη Μπορέλ, η πιο πρόσφατη σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο, «αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ- Κίνας μέσα στο τρέχον έτος».

Οι σινοευρωπαϊκές σχέσεις εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συνδυάσουν την επιθυμία τους να εξαρτώνται λιγότερο από τον ασιατικό γίγαντα, κυρίως στην οικονομία, με τη διατήρηση σταθερών δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Η Κίνα χαίρεται με την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο», σχολίασε χθες, Τετάρτη (11/10), ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Την ώρα που η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής και οι παγκόσμιες προκλήσεις αυξάνονται, μόνο η αλληλεγγύη και η συνεργασία θα επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να τις ξεπεράσει», υπογράμμισε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, δύο μεγάλες αγορές και δύο μεγάλοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ευρώπη έχουν τεράστια κοινά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπορέλ αναμένεται να συζητήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα εμφανίζεται ως ουδέτερη πλευρά στη σύγκρουση, μια θέση που επικρίνει η ΕΕ.