ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Δεν αναμένω συμφωνία στην G7 για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Shutterstock
Shutterstock

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Δεν αναμένω συμφωνία στην G7 για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η πρόταση των ΗΠΑ για τη χρήση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας ενέχει «πολλά ανοιχτά ζητήματα», όπως διαπιστώνει η γερμανική κυβέρνηση. Γι' αυτό και δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται στην Στρέζα της Ιταλίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την πολυπλοκότητα και τις νομικές προκλήσεις που συνεπάγεται η χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Εξετάζουμε περαιτέρω προτάσεις, αλλά είμαστε κατ' αρχήν ικανοποιημένοι με ό,τι έχουμε ήδη επιτύχει - κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι εκτιμά τη συνάντηση με τους ομολόγους του ως ευκαιρία προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις, αλλά δεν αναμένει να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, «καθώς το θέμα είναι περίπλοκο και υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και χρησιμοποιεί τα έσοδα από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Αυτό είναι νομικά ασφαλές και θα βοηθήσει γρήγορα την Ουκρανία», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει ως στόχο να ωθήσει τους ομολόγους της στην G7 σε συμφωνία επί σχεδίου το οποίο θα προωθεί τα κέρδη από τους τόκους σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ίδια, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών, οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν έως τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στα μέσα Ιουνίου.