ΥΠΕΞ Ισραήλ για κατάληψη πλοίου: Να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν
John Thys, Pool Photo via AP
John Thys, Pool Photo via AP

ΥΠΕΞ Ισραήλ για κατάληψη πλοίου: Να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν

Πρέπει να καταβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για την «πειρατική επιχείρηση» στο ισραηλινής εταιρείας πλοίο MSC Aries, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, μετά την κατάσχεση του πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αναφέρουν οι Times of Israel.

«Η Τεχεράνη διεξάγει πειρατεία και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι' αυτό», λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και προσθέτει: «το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", λέει ο Katz. "Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν πλοίο ισραηλινής εταιρείας στα στενά του Ορμούζ

Είκοσι πέντε μέλη πληρώματος επέβαιναν σε πλοίο ισραηλινής εταιρείας με πορτογαλική σημαία το οποίο κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για το MSC Aries, ένα πλοίο με πορτογαλική σημαία, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με την εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι πλοίο κατασχέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC, το δε περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. 

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO) είχε ανακοινώσει ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στην ανακοίνωσή της, η UKMTO -UK Maritime Trade Operations περιέγραφε το πλοίο ως «καταληφθέν από τις περιφερειακές αρχές», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.  

Σε βίντεο του Associated Press διακρίνονται οι κομάντος που βρίσκονται στο ελικόπτερο, να κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου. 

Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: «Μην βγείτε έξω» κι έπειτα λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη με πυρά.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το βίντεο, αυτό αντιστοιχεί σε γνωστές λεπτομέρειες της επιβίβασης και το ελικόπτερο που εμπλέκεται φαίνεται να είναι αυτό που χρησιμοποιείται από την παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν, η οποία έχει πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές σε πλοία στο παρελθόν.

Tο MSC Aries είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στα ανοικτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα Στενά του Ορμούζ την Παρασκευή. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού του, κάτι που είναι σύνηθες για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κινούνται στην περιοχή. Η εταιρεία Zodiac Maritime στην οποία ανήκει το πλοίο, αποτελεί μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer. Η Zodiac αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην MSC, η οποία δεν απάντησε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, από το 2019, έχει εμπλακεί σε μια σειρά από κατασχέσεις πλοίων και είχε επιθέσεις σε πλοία που του αποδόθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, προμήθειες ή πλήρωμα.