Βέλγιο σε ΕΕ: Οι κυρώσεις για το Ιράν να περιλαμβάνουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης»
AP Photo
AP Photo

Βέλγιο σε ΕΕ: Οι κυρώσεις για το Ιράν να περιλαμβάνουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης»

«Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος του Ιράν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τους "Φρουρούς της Επανάστασης"», δήλωσε τη Δευτέρα (22/04) η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χατζά Λαχμπίμπ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, η Λαχμπίμπ διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τη νομική βάση πάνω στην οποία οι Φρουροί της Επανάστασης μπορεί να προστεθούν στον κατάλογο της ΕΕ με τις οντότητες που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Θα το συζητήσουμε μαζί. Νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να επεκτείνουμε τις κυρώσεις εναντίον των βίαιων εποίκων (στη Δυτική Όχθη). Πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κατηγορηθούμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά», επισήμανε η ίδια.

Συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της Ουκρανίας και οι κυρώσεις στο Ιράν

Θυμίζεται, ότι τη Δευτέρα (22/04), η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάντηση τους τη Δευτέρα (22/04) στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Πολλές χώρες της ΕΕ καλούν πιο συγκεκριμένα να διευρυνθεί το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, που σχετίζεται με τα drones, για να συμπεριλάβει τους πυραύλους και τις μεταβιβάσεις όπλων σε δυνάμεις προσκείμενες στην Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη μέλη συζητούν ειδικά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, κάποιες χώρες ασκούν πίεση η ΕΕ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση.

Αξιωματούχοι όμως σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η νομική βάση για το βήμα αυτό και δεν είναι βέβαιοι πως θα υποστηριζόταν από όλα τα κράτη μέλη.