Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κύμα αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη το απόγευμα της Παρασκευής, στοχεύοντας δύο λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι στα δυτικά της χώρας, και απείλησαν να σκοτώσουν τον ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με το Times of Israel.
Το Ισραήλ περίμενε μέχρι το τέλος της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή προτού εξαπολύσει τα αντίποινα κατά των Χούθι. Από την τελευταία επίθεση των IDF στην Υεμένη, στις 6 Μαΐου, οι Χούθι εκτόξευσαν τουλάχιστον επτά πυραύλους και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, το τελευταίο από αυτά το βράδυ της Πέμπτης.
Δεκαπέντε μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επίθεση της Παρασκευής, ρίχνοντας περίπου 35 βόμβες στα λιμάνια της Χοντέιντα και του Σαλίφ, καταστρέφοντας υποδομές, ανέφερε ο στρατός. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης ανεφοδιαστικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της IAF.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι IDF εξέδωσαν δύο προειδοποιήσεις εκκένωσης για τα δύο λιμάνια στη δυτική Υεμένη, μαζί με ένα τρίτο λιμάνι, το Ras Isa, το τελευταίο εκ των οποίων δεν αποτέλεσε στόχο την Παρασκευή.
«Τα λιμάνια αυτά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων και αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα της κυνικής εκμετάλλευσης των μη στρατιωτικών υποδομών από το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι για την προώθηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Τα δύο λιμάνια έχουν ξαναγίνει στόχος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, όπως και το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά της Υεμένης στις 6 Μαΐου.
🤬l'armée de l'air israélienne (FDI) a mené une série de frappes aériennes sur les ports de Salif et de Hodeida, dans la province de Hodeida, sur la côte ouest du Yémen contrôlée par les Houthis du mouvement Ansar Allah, a rapporté la chaîne de télévision yéménite Al Masirah. pic.twitter.com/no8tzpyZmv
— Bien mal a qui ne profite jamais, ne l'oubliez pas (@tom548406612159) May 16, 2025