Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί από το πέρασμα του τυφώνα.
Τυφώνας Mawar: Χωρίς ρεύμα και νερό στο νησί Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό (pics)
Chief Warrant Officer Adam Brown/U.S. Coast Guard via AP
Chief Warrant Officer Adam Brown/U.S. Coast Guard via AP

Τυφώνας Mawar: Χωρίς ρεύμα και νερό στο νησί Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό (pics)

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί από το πέρασμα του τυφώνα.

Ο τυφώνας Μαουάρ (Mawar), με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξε το νησί Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό, άφησε μεγάλο μέρος του νησιού χωρίς νερό και ρεύμα ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

AP Photo/Grace Garces Bordallo

Οι κάτοικοι του Γκουάμ έλαβαν εντολή να βράζουν το νερό τους μέχρι νεωτέρας, καθώς τα συνεργεία επισκεύαζαν τις γεννήτριες που υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την Αρχή Υδάτων του Γκουάμ.

Οι άνεμοι του τυφώνα με ταχύτητα 241 χιλιομέτρων την ώρα έριξαν καλώδια και δέντρα, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην επικράτεια, μία από τις απομονωμένες Μαριάνες Νήσους, περίπου 6.000 μίλια δυτικά του Λος Άντζελες και 2.500 μίλια ανατολικά των Φιλιππίνων.

AP Photo/Grace Garces Bordallo

Τα συνεργεία εργάζονταν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, δίνοντας προτεραιότητα σε κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις αποχέτευσης και στη συνέχεια σε σπίτια και επιχειρήσεις, ανέφερε η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας του Γκουάμ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Κατά την τελευταία καταμέτρηση το απόγευμα της Τετάρτης, όλα εκτός από 1.000 από τα 52.000 σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού ήταν χωρίς ρεύμα, ανέφερε η εταιρεία ηλεκτρισμού. Αξιωματούχοι της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια το βράδυ της Πέμπτης.

Chief Warrant Officer Adam Brown/U.S. Coast Guard via AP

Σώοι είναι οι 170.000 άνθρωποι που ζουν στο Γκουάμ ενώ περίπου 980 άνθρωποι διέμεναν σε καταφύγια σε όλο το νησί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ.

«Είμαι τόσο χαρούμενος που είμαστε ασφαλείς. Ξεπεράσαμε αυτή την καταιγίδα. Τα χειρότερα πέρασαν», δήλωσε ο κυβερνήτης Λου Λεόν Γκερέρο σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους κατοίκους του νησιού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ που εργάζονται σε μια σειρά από αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις στο νησί.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλημμυρισμένους δρόμους, κατακρεουργημένα δέντρα και συντρίμμια διασκορπισμένα σε αυλές.

Chief Warrant Officer Manny Pangalinan/U.S. Coast Guard via AP

Το μάτι του Μάουαρ, μιας από τις ισχυρότερες καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών που έπληξαν το νησί, κινήθηκε ακριβώς βόρεια του Γκουάμ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κινούμενο βορειοδυτικά με αργά 8 μίλια την ώρα, προκαλώντας βροχοπτώσεις έως και 5 εκατοστά την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ.

Οι ταχύτητες των ανέμων τοποθέτησαν την καταιγίδα στην κατηγορία 4, τον δεύτερο ισχυρότερο χαρακτηρισμό στην κλίμακα ανέμων των τυφώνων Saffir-Simpson, και λίγο πριν από την κατηγορία 5. Αφού πέρασε από το νησί και απομακρύνθηκε προς τη θάλασσα, η καταιγίδα εντάθηκε σε σούπερ τυφώνα με ταχύτητες ανέμων 155 μίλια/ώρα.