Νέο μήνυμα στη Μόσχα, πως εξετάζει την επιβολή σε βάρος της εκτεταμένων τραπεζικών κυρώσεων, καθώς και άλλες κυρώσεις και δασμούς, εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και τελική συμφωνία για την ειρήνη, με την Ουκρανία, έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τις δύο εμπόλεμες χώρες να καθίσουν στο καθίσουν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά».
Σε ανάρτησή του στα social media, και αφού η Ρωσία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, ο Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Βάσει του γεγονότος ότι η Ρωσία πλήττει σφοδρά την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή, εξετάζω σοβαρά την επιβολή εκτεταμένων τραπεζικών κυρώσεων, κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία, μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και τελική συμφωνία για την ειρήνη».
Επίσης, απευθυνόμενος προς τη Ρωσία και την Ουκρανία, κάλεσε τις δύο χώρες να καθίσουν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά» και κατέληξε: «Σας ευχαριστώ!!!».
Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα σφοδρή επίθεση με drones εναντίον της Οδησσού, στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ενεργειακές υποδομές, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ολέχ Κίπερ.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ουκρανία στοχοθετήθηκε τη διάρκεια της νύχτας από τουλάχιστον 58 πυραύλους και 194 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ενώ διευκρίνισαν πως χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά γαλλικά καταδιωκτικά Mirage 2000 που είχαν παραδοθεί τον περασμένο μήνα από τη Γαλλία.
Σε ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε πως κατέρριψε τουλάχιστον 134 από τους στόχους αυτούς, 34 πυραύλους και 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τη Δευτέρα παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μετά την έντονη αντιπαράθεσή του την περασμένη Παρασκευή με τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. Επίσης, έχει προβεί σε πρωτοφανή βήματα προσέγγισης με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έχει δηλώσει ότι ήθελε να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα.
Να σημειωθεί ότι οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη για να συζητήσουν ένα πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί και Ρώσοι είχαν ήδη συναντηθεί στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.