Σε υπηκόους 12 χωρών αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ π Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για να «προστατεύσει» τη χώρα από «αλλοδαπούς τρομοκράτες», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 9η Ιουνίου, αφορά το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Τσαντ, τη ΛΔ Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Ερυθραία, την Αϊτή, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.
Ταυτόχρονα, θα επιβληθούν πολύ αυστηροί περιορισμοί στην είσοδο στη χώρα των υπηκόων άλλων επτά χωρών (Μπουρούντι, Κούβα, Λάος, Σιέρα Λεόνε, Τόγκο, Τουρκμενιστάν, Βενεζουέλα).
Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ που επιβάλλεται στους υπηκόους 12 χωρών ώστε να «προστατευτεί» η χώρα από «αλλοδαπούς τρομοκράτες» και αναγγέλθηκε την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο είχε αφορμή την επίθεση που διαπράχθηκε στην πολιτεία Κολοράντο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.
"We cannot have open migration from any country where we cannot safely and reliably vet and screen... That is why today I am signing a new executive order placing travel restrictions on countries including Yemen, Somalia, Haiti, Libya, and numerous others." –President Trump pic.twitter.com/ER7nGM4TO2
— The White House (@WhiteHouse) June 4, 2025
Υπενθυμίζεται ότι, οχτώ τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα επίθεσης με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπόλτερ του Κολοράντο στη μνήμη των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα. Ο δράστης ήταν ένας 45χρονος άνδρας, ο οποίος φώναξε «Ελεύθερη Παλαιστίνη».
Η επίθεση έλαβε χώρα στο Pearl Street Mall, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή για πεζούς κοντά στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την οργάνωση Run for Their Lives, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τους ομήρους που είχαν συλληφθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το 2023.