Τουρκία: Συνεδριάζουν οι πέντε της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ
AP Photo
AP Photo

Τουρκία: Συνεδριάζουν οι πέντε της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ

Συνεδριάζει το απόγευμα του Σαββάτου η ομάδα των πέντε επικεφαλής της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ. Η συμμαχία των «έξι» διασπάστηκε μετά την άρνηση Ακσενέρ για την υποψηφιότητα Κιλιντσντάρογλου. Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει δημοσκοπικά τη συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί, κοντά στο 40%.

H αρχηγός του Καλού Κόμματος τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ήταν χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη το απόγευμα διήρκησε η συνάντηση που είχαν οι έξι, σχεδόν έξι ώρες, και ήταν σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε και την επομένη ουσιαστικά με την παραίτηση την παραίτηση της Ακσενέρ από αυτόν τον συνασπισμό.

Η κ. Ακσενέρ ζητούσε να είναι ως υποψήφιοι του κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Άγκυρας ή ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι όμως και οι δύο έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον επικεφαλής του CHP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το βέβαιο είναι ότι η παραίτηση Ακσενέρ προκαλεί τριγμούς στο ενιαίο μέτωπο που θέλει να εμφανίζει η αντιπολίτευση, η οποία αυτές.

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική αυτοκτονία της Ακσενέρ και υπάρχουν ήδη κάποιοι οι οποίοι προβλέπουν ότι θα χάσει μεγάλο μερίδιο της στήριξης που είχε από τους υποστηρικτές της. Πολλοί πάντως λένε ότι ο Ερντογάν φαίνεται ότι προσπερνά και το μεγάλο θέμα που είχε προκύψει με την ολιγωρία της κυβέρνησης στις πρώτες ημέρες του σεισμού.

 

Διαβάστε ακόμα:

«Δώρο» στον Ερντογάν το ρήγμα στη συμμαχία των έξι