Τουρκία: Ανώτερο στέλεχος στις ΗΠΑ, το φαβορί για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη
AP
AP

Τουρκία: Ανώτερο στέλεχος στις ΗΠΑ, το φαβορί για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκαναν γνωστό δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η Ερκάν συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα στην Άγκυρα με τον νεοδιορισθέντα Τούρκο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέφερε μία από τις πηγές. Οι δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως πρόκειται να συναντήσει σύντομα τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον ενδεχόμενο ρόλο της.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε πως η Ερκάν είναι μία από «τους λίγους υποψηφίους» για να διαδεχθούν τον νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ηγήθηκε της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν μειώνοντας από το 2021 τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε πέρυσι σε υψηλό 24 ετών υπερβαίνοντας το 85%.

Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Ερκάν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί αμέσως για να σχολιάσει.

Το γραφείο του Ερντογάν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έκαναν σχόλιο σχετικά με την Ερκάν.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Σιμσέκ

Σύμφωνα με το CNBC, o Μεχμέτ Σιμσέκ αναλαμβάνει τα ηνία του «νευραλγικού» τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς οι αγορές ελπίζουν ότι η Τουρκία στη νέα εποχή Ερντογάν θα επανέλθει σε τροχιά «οικονομικής ορθοδοξίας».

Ο Σιμσέκ ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές του και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018, μετά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2023 σημαίνει παράταση της διακυβέρνησής του σε μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία, άλλαξε τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου με εξαίρεση τους υπουργούς Υγείας και Πολιτισμού.

«Η δημιουργία μιας νέας ομάδας από τον Σιμσέκ στο βασικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας θα σήμαινε ότι θα έχει αρκετά ισχυρό έλεγχο της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management για τα κρατικά κράτη της Ε.Μ. Τίμοθι Ας. «Η τουρκική οικονομία έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από το χείλος του γκρεμού», συνέχισε.

Ενίσχυση τουρκικής οικονομίας

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ομοίως την άποψη ότι ο νέος διορισμός θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πιθανότητες για πιο ορθόδοξες πολιτικές.

«Πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα ότι η νομισματική πολιτική θα μετατοπιστεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση», έγραψε η Goldman σε έκθεσή της.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει επί του παρόντος έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού και όχι στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Αψηφώντας τις παραδοσιακές νομισματικές πολιτικές, ο Ερντογάν,  υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, θέτοντας την κεντρική τράπεζα σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των πολιτικών του Ερντογάν και της επιρροής του στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η πτώση αυτή αυξήθηκε μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα μετά τον εκ νέου διορισμό του Ερντογάν.

Η λίρα διαπραγματευόταν στα 21,1023 έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, αφού ξεκίνησε το έτος περίπου στα 18,6935.

Τέλος, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το νόμισμα έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω εξασθένησης σε βαθύτερα χαμηλά επίπεδα, έναντι του δολαρίου σε 12 μήνες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 22.

Διαβάστε επίσης:

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Σιμσέκ από τον Ερντογάν για την τουρκική οικονομία

Τουρκία: Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες