Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτιά υγείας απ' όλο τον κόσμο
shutterstock
shutterstock

Τοξικά «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε χαρτιά υγείας απ' όλο τον κόσμο

Όλα τα χαρτιά υγείας από όλο τον κόσμο που ελέγχθηκαν για τοξικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) ή αλλιώς «παντοτινά χημικά» περιείχαν τις ενώσεις αυτές, και είναι πιθανό να δημιουργούν μια σημαντική πηγή ρύπανσης των υδάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από τη στιγμή που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι χημικές ουσίες μπορούν να συσκευαστούν σε λυματολάσπη που τελικά διασπείρεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως λίπασμα ή φτάνει, ακόμα χειρότερα, σε υδάτινα κανάλια. 


«Το χαρτί τουαλέτας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης σύμφωνα με τον Guardian. 

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και έχουν συνδεθεί με καρκίνο, επιπλοκές στο έμβρυο, ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη έλεγξε 21 μεγάλες μάρκες χαρτιού τουαλέτας στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, αλλά δεν κατονόμασε τις μάρκες.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η οποία αξιολογήθηκε από ομότιμους, δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που σκουπίζονται με μολυσμένο χαρτί υγείας. Τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό κατά τη διαδικασία της χρήσης τους. 

Οι μάρκες που χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένο χαρτί είχαν εξίσου πολλά PFAS με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν και μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχει αποφυγή των PFAS στο χαρτί τουαλέτας, δήλωσε ο Τζέικ Τόμσον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα