Την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή προβάλλει ο τουρκικός Τύπος

Την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή προβάλλει ο τουρκικός Τύπος

Τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής αμυντική συνεργασίας, υπερθεματίζουν τα τουρκικά μέσα, αναδημοσιεύοντας ολόκληρα αποσπάσματα από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο. 

Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο Τύπος της γειτονικής χώρας, χρησιμοποίησε πολλές από τις φράσεις τους Αλ. Τσίπρα, όπως μεταξύ άλλων: «Δεν θα μας υπερασπιστούν ενάντια στην Τουρκία», συνοδευόμενη από το σχόλιο: «Ο Αλέξης Τσίπρας αντιτίθεται στην ελληνογαλλική συμφωνία» ή «Τσίπρας: «Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία δεν μας συμφέρει»» ακόμη και πως «Οδηγούμαστε σε έναν απερίσκεπτο αγώνα».

«Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν «κατά» την αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας» γράφει το σχετικό άρθρο και συμπληρώνει «δηλώνοντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», ο Τσίπρας είπε: «Αυτή η συμφωνία δεν εγγυάται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν συμβάλλει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας αποσπά από την πιθανότητα αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία και μας φέρνει σε συγκρούσεις πολύ πέρα ​​από την περιοχή μας. Υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν υπέγραψε αυτή τη συμφωνία και την αγορά όπλων από τη Γαλλία την άνοιξη του 2020, ο Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την οικονομία της χώρας να αντέξει το πρόγραμμα εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Σε άλλο άρθρο σημειώνει πως «ο Τσίπρας τόνισε ότι οι «στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στην εθνική άμυνα» και η «εξωτερική πολιτική» είναι πέραν αυτής της συμφωνίας και δήλωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει υποστεί ριζική αλλαγή».

«Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντιτάχθηκε στη στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ζήτησε από τη Γαλλία να ξεκαθαρίσει την εγγύηση αμυντικής βοήθειας προς τη χώρα του» γράφει το peyamakurd και συνεχίζει «Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Σύριζα, αντιτίθεται σε ορισμένα μέρη της συμφωνίας, όπως «η δυνατότητα συμμετοχής στον πόλεμο στην Αφρική» και «η διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα έρθει να βοηθήσει σε περίπτωση πολέμου». Σύμφωνα με τις ειδήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνάδελφοι απαιτούν να διευκρινιστούν δύο άρθρα της νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, πρώτα απ 'όλα, η Γαλλία πρέπει να κάνει μια σαφή δήλωση ότι θα βοηθήσει τον σύμμαχό της εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει επίθεση. Ο Τσίπρας είναι της γνώμης ότι, με βάση τη νέα συμφωνία, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να πολεμήσουν στο μέλλον στο πλευρό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην Αφρική. Για αυτό, η Αθήνα θα πρέπει ήδη να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλει τις ειδικές της δυνάμεις στην Αφρική».