Τι πήρε η Τουρκία από Φινλανδία και Σουηδία για να άρει το βέτο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

Τι πήρε η Τουρκία από Φινλανδία και Σουηδία για να άρει το βέτο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK, μη υποστήριξη των PYD/YPG (Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO και ικανοποίηση των αιτημάτων της για έκδοση και απέλαση τρομοκρατών, είναι ανάμεσα στις δεσμεύσεις που εξασφάλισε η Άγκυρα από Στοκχόλμη και Ελσίνκι προκειμένου να δεχθεί να άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας αλλά και να δημιουργήσουν μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμησή της.

Το τριμερές μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι η συμφωνία «καλύπτει» την ανησυχίες που είχε η Τουρκία αναφορικά τόσο με τις πωλήσεις-εξαγωγές όπλων όσο και με τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Για ιστορική συμφωνία για το ΝΑΤΟ και την ενότητα της συμμαχίας κάνει λόγο η Ουάσιγκτον. Επίσης, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «τα αιτήματα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ σχετικά με πολεμικά αεροσκάφη δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι Ερντογάν και Μπάιντεν θα έχουν συνάντηση στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θα συζητήσουν άλλα σημαντικά ζητήματα.

Tι αναφέρει το μνημόνιο

 • Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται ότι θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία έναντι απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύσονται ότι δεν θα παράσχουν στήριξη στο YPG/PYD, καθώς και την οργάνωση που περιγράφεται από την Τουρκία ως FETO. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν και καταδικάζουν κάθε μορφής τρομοκρατία και παρόμοιες εκδηλώσεις. Καταδικάζουν αναμφίβολα όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν την πιο βαθιά τους αλληλεγγύη προς την Τουρκία, τις οικογένειες και τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.
 • Η Σουηδία και η Φινλανδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεσμεύονται ότι θα εμποδίζουν δραστηριότητες του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτές τις οργανώσεις. Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφωνούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουν αυτές τις οργανώσεις.
 • Η Φινλανδία αναφέρθηκε σε μια σειρά από ρυθμίσεις του Ποινικού της Κώδικα, βάσει του οποίου μια σειρά από πράξεις και ενέργειες χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα τρομοκρατίας. Βάσει αυτών, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο σκοπός συμμετοχής στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης διευρύνεται. Επίσης, η Σουηδία, επιβεβαιώνει ότι ένας νέος, αυστηρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
 • Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι παύουν να ισχύουν εθνικά εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία αλλάζει το εθνικό κανονιστικό της πλαίσιο σχετικά με εξαγωγές όπλων όσον αφορά τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, οι εξαγωγές αμυντικών οπλικών συστημάτων από Φινλανδία και Σουηδία, θα διεξάγονται με βάση τη συμμαχική αλληλεγγύη και σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 3 της Συμφωνίας της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφωνούν στα παρακάτω βήματα:

 • Δημιουργούν μηχανισμό διαλόγου και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, της επιβολής του νόμου, και των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία και κατά άλλων παρόμοιων προκλήσεων
 • Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και με βάση τις προβλέψεις των πολιτικών του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης θα πάρει όλα τα απαραίτητα βήματα για να ενδυναμώσουν την σχετική νομοθεσία ως το τέλος του 2022
 • Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση και απέλαση υπόπτων για τρομοκρατία γρήγορα και διεξοδικά, λαμβάνοντας υπόψιν πληροφορίες και στοιχεία τα οποία θα δίνει η Τουρκία. Επίσης, θα καθιερώσουν το απαραίτητο διμερές νομικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολύνουν τις απελάσεις και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία, με βάση την Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τις Απελάσεις
 • Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ερευνούν και θα απαγορεύουν κάθε χρηματοδότηση και στρατολόγηση που σχετίζεται με δραστηριότητες γύρω από το PKK και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, μαζί με τα παρακλάδια τους, όπως και συνδεδεμένες με αυτά ομάδες
 • Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να πολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να εμποδίσουν ώστε οι εθνικές τους νομοθεσίες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που ξεσκηκώνουν βία κατά της Τουρκίας
 • Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να υποστηρίξουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO)
 • Για να γίνουν πράξη τα παραπάνω, οι τρεις χώρες δημιουργούν μόνιμο κοινό μηχανισμό με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.