Συζητήσεις Πεκίνου-Λονδίνου για την μετά Brexit εποχή

Συζητήσεις Πεκίνου-Λονδίνου για την μετά Brexit εποχή

Διαπραγματεύσεις για την μετά-Brexit εποχή με στόχο μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στο Πεκίνο και το Λονδίνο φαίνεται πως εξασφάλισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα. 

Ο Χαντ που διορίστηκε στην θέση του Υπουργού των Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, καλωσόρισε την προσφορά της Κίνας για συνομιλίες σχετικά με μια εμπορική συμφωνία. 

«Συζητήσαμε την προσφορά του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι για μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Κίνας, μετά το Brexit», ανέφερε ο Χαντ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κινέζος ομόλογός του επιβεβαίωσε, Γουάνγκ Γι, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων. Και οι δύο απέφυγαν να αναφέρουν την όποια λεπτομέρεια.

Η Βρετανία από την πλευρά της έχοντας να αντιμετωπίσει πληθώρα αντιδράσεων για την εξέλιξη των διαπραγματεύεσων με την E.E. για την έξοδο και ένα αβέβαιο αποτέλεσμα στις εμπορικές σχέσεις με την κοινότητα, σπεύδει να καλύψει το κενό με συμφωνίες με άλλες χώρες.  Το Λονδίνο προχωράει ήδη με σχέδια για διαπραγμάτευση συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Διεθνούς Εμπορίου Λιαμ Φοξ. 

Ενώ ανάλογη προσέγγιση έχει επιδιώξει και με την Ινδία, χωρίς ωστόσο κάποια συγκεκριμένη συμφωνία μέχρι στιγμής καθώς πριν από την επίσημη έξοδό της χώρας από την Ε.Ε. δεν είναι δυνατή η όποια συμφωνία, ούτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες.

Η Κίνα αναζητά συμμάχους στη μάχη της κατά των ΗΠΑ, που την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό στο μέτωπο του εμπορίου και για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων.

AP Photo/Andy Wong, Pool