Συντριβή βρετανικού F-35: Προσπάθειες εντοπισμού του στη Μεσόγειο

Συντριβή βρετανικού F-35: Προσπάθειες εντοπισμού του στη Μεσόγειο

Ένα βρετανικό F-35, ένα από τα νεότερα μαχητικά αεροσκάφη stealth του βρετανικού στρατού, συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ εκτελούσε πτήσεις από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, ανέφερε σε tweet το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού πτοσπαθούν να ανακτήσουν ένα αεροσκάφος 100 εκατομμυρίων λιρών που συνετρίβη με άκρως μυστική τεχνολογία στον πυθμένα της Μεσογείου όπως αναφέρει η Daily Mail. 

Ο πιλότος της RAF αναγκάστηκε να εκτιναχθεί από το F-35B Lightning του καθώς έπεσε στη θάλασσα αμέσως μετά την απογείωσή του σε «άσκηση ρουτίνας» από το ναυαρχίδα του αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, HMS Queen Elizabeth. Το αεροσκάφος ήταν ένα από τα οκτώ βρετανικά fast-jet που επέβαιναν, μαζί με 10 αμερικανικά αεροσκάφη.

 Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που ένα F35-B συντρίβεται σε μια τέτοια περιοχή.

Η τεχνολογία στο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων ραντάρ και αισθητήρων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς επιτρέπει στο F-35 να πετάει «αόρατο» σε εχθρικό έδαφος με υπερηχητικές ταχύτητες. Ωστόσο, είναι πιθανό η Κίνα να γνωρίζει ήδη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για το τζετ λόγω κατασκοπείας.

Το αεροσκάφος εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η αποστολή θα επανδρωθεί από αγγλοαμερικανική ομάδα ασφαλείας κατάδυσης μέχρι να ανυψωθεί το τζετ στην επιφάνεια. Η επιχείρηση, που καλύπτεται από μυστικότητα, θεωρείται ότι περιλαμβάνει δύτες και μικροσκοπικά υποβρύχια.

Ως το πιο προηγμένο και ακριβό τζετ του Ηνωμένου Βασιλείου, το μονοθέσιο μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα και χρειάζεται μόνο έναν σύντομο διάδρομο για να απογειωθεί. Είναι το πρώτο που έχασε η Βρετανία και το περιστατικό είναι η πρώτη ατυχία για τον στόλο F-35B της RAF και για το αεροπλανοφόρο αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από επτά μήνες.

Η συντριβή εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το F-35B, 24 από τα οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αγοράσει 138 από τα μαχητικά αεροσκάφη από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Lockheed Martin έναντι 9,1 δισεκατομμυρίων λιρών τα επόμενα χρόνια, με 48 από αυτά να αναμένεται να παραδοθούν έως το 2025.

Το 2018, ένας πιλότος των ΗΠΑ F-35 αναγκάστηκε να εκτιναχθεί στον αέρα μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους στη Νότια Καρολίνα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Και πέρυσι, ένα αεροσκάφος F-35B συνετρίβη κοντά στην Ναυτική Αεροπορική Εγκατάσταση El Centro στην Καλιφόρνια αφού συνετρίβη σε ένα KC-130J, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο USNI News.