Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι δήλωσε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα όπως η στέγαση και οι συλλήψεις φοιτητών από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών μετά την εκλογή του Μαμντάνι πέρυσι.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανήρτησε στο Χ μια φωτογραφία του με τον Τραμπ, επισημαίνοντας: «είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ σήμερα το απόγευμα. Ανυπομονώ να χτίσουμε περισσότερες κατοικίες στην πόλη της Νέας Υόρκης».
I had a productive meeting with President Trump this afternoon.
— Mayor Zohran Kwame Mamdani (@NYCMayor) February 26, 2026
I’m looking forward to building more housing in New York City. pic.twitter.com/XnPbt0KXYU
Παράλληλα ο Μαμντάνι εξέφρασε στον Τραμπ την ανησυχία του για τη σύλληψη χθες της φοιτήτριας του πανεπιστημίου Κολούμπια, Ελμία Αγκάγεβα, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, από την αστυνομία μετανάστευσης (ICE). Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι «θα αφεθεί ελεύθερη αμέσως».
Η φοιτήτρια συνελήφθη χθες το πρωί από πέντε πράκτορες της ICE που εισήλθαν σε κοιτώνα του πανεπιστημίου αυτού της Νέας Υόρκης χωρίς να διαθέτουν ένταλμα, κατήγγειλε η Κλερ Σίπμαν, προσωρινή πρύτανης του Κολούμπια.
Τα μέλη της ICE εισήλθαν «δηλώνοντας ότι είναι αστυνομικοί που αναζητούν ένα παιδί που αγνοείται», εξήγησε σε βίντεο που ανήρτησε στο Χ. «Οι πράκτορες πήραν τη φοιτήτριά μας. Ήταν μια τρομακτική κατάσταση (…) εντελώς απαράδεκτη για τους φοιτητές και το προσωπικό μας», τόνισε η Σίπμαν.
Αν και ο Τραμπ και ο Μαμντάνι έχουν επικρίνει στο παρελθόν τις πολιτικές ο ένας του άλλου και έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις, η προηγούμενη συνάντησή τους τον Νοέμβριο ήταν αναπάντεχα φιλική.
Και σε εκείνη τη συνάντηση αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων.
Εξάλλου η πιο οικονομικά προσιτή στέγη είναι μία από τις δεσμεύσεις που έχει κάνει ο Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια.
Οι υποσχέσεις του Μαμντάνι να μειώσει το κόστος διαβίωσης και στέγασης συνέβαλαν στη νίκη του.
Σε ανάρτησή του στο Χ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ζήτησε από τον Τραμπ περισσότερους ομοσπονδιακούς πόρους για να υποστηριχθεί η κατασκευή προσιτών οικονομικά κατοικιών στο Κουίνς, μια από τις πέντε συνοικίες της πόλης.
Just got off the phone with President Trump.
— Mayor Zohran Kwame Mamdani (@NYCMayor) February 26, 2026
In our meeting earlier, I shared my concerns about Columbia student Elmina Aghayeva, who was detained by ICE this morning.
He has just informed me that she will be released imminently. https://t.co/rvmTWpq83r
