Δεσμευτικές ρήτρες ασφάλειας για την Ουκρανία, με σαφή πρόβλεψη στήριξης σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης, περιλαμβάνει το σχέδιο ανακοινωθέντος της «Συμμαχίας των Προθύμων», η οποία συνεδριάζει στο Παρίσι, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
«Οι δεσμεύσεις αυτές δύναται να περιλαμβάνουν την χρήση στρατιωτικών ικανοτήτων, Πληροφοριών και επιμελητειακής συνδρομής, διπλωματικών πρωτοβουλιών και την υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων», αναφέρεται στο σχέδιο το οποίο ήρθε σε γνώση του Reuters και θα τεθεί προς έγκριση κατά τις εργασίες της διάσκεψης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη φράσει στο Παρίσι για την κρίσιμη συνεδρίαση των Προθύμων.
Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Χ τονίζει ότι «αυτές οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να προσφέρουν περισσότερη προστασία και ισχύ στην Ουκρανία».
I have already arrived in France.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 6, 2026
Today, there will be important talks here at the level of the leaders of the Coalition of the Willing, with the Secretary General of NATO, as well as a meeting with representatives of the American negotiating team.
These talks are meant to… pic.twitter.com/s0v1ae7IbS
Σημειώνεται ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία, την οποία συγκαλεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συναντώνται στο Παρίσι για τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα δοθούν στο Κίεβο
Παράλληλα, ευρωπαϊκές χώρες που είναι σύμμαχοι της Ουκρανίας και απεσταλμένοι των ΗΠΑ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με σκοπό καταδείξουν τη «σύγκλισή» τους σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα δοθούν στο Κίεβο και να αποσαφηνίσουν το περίγραμμα μιας «πολυεθνικής δύναμης» που θα συσταθεί σε περίπτωση που συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα.
Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζει αυτή τη νέα συνάντηση του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» ως την κατάληξη προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην «αφήσουν την Ουκρανία».
«Πετύχαμε σε αυτήν την άσκηση σύγκλισης ανάμεσα στην Ουκρανία, την Ευρώπη και την Αμερική», δήλωσε χθες, Δευτέρα, στους δημοσιογράφους ένας συνεργάτης του.
Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν εμφανώς να μην καταδικάσουν σθεναρά την επίθεση που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, φροντίζοντας να μην τον εκνευρίσουν την ώρα που οι πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν και πάλι ενταθεί από τον Νοέμβριο, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, για την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία προκειμένου να τεθεί τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, που συναντήθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Μάικ Κάρνεϊ, στο χιονισμένο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ, θα συναντήσει στη συνέχεια τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Αμερικανό απεσταλμένο, Στιβ Γουίτκοφ, και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ.
Coalition of the Willing leaders meet in Paris https://t.co/40cUbnN8J2
— Reuters (@Reuters) January 6, 2026
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν 35 χώρες, που θα εκπροσωπηθούν από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, καθώς και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο τέλος της ημέρας, οι πρόεδροι Μακρόν και Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη του συνασπισμού αυτού που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης πυρός. Όμως η υποστήριξή τους στο Κίεβο παραμένει κρίσιμης σημασίας, μεταξύ άλλων και για να πεισθούν άλλοι σύμμαχοι να δεσμευθούν.
Είναι σε αυτό το σημείο που υπάρχει η «σύγκλιση» για την οποία περηφανεύεται το Παρίσι.
Στα μέσα Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες οριστικοποίησαν την πρότασή τους για μία «πολυεθνική δύναμη για την Ουκρανία» με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που είπε από την πλευρά της πως προσφέρει «πολύ ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας.
Σήμερα οι ηγέτες θα αναλάβουν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις», υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Αναμένεται να αποσαφηνίσουν το κοινό όραμά τους για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί αυτή να επαληθευθεί από drone ή δορυφόρο μάλλον παρά από χερσαία στρατιωτική ανάπτυξη, αλλά και για την απάντησή τους σε περίπτωση που παραβιαστεί, εξήγησε η προεδρία.
Ένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή: το πώς θα αναπτυχθεί επιχειρησιακά η πολυεθνική δύναμη προκειμένου να «διασφαλιστεί η Ουκρανία στους αιθέρες, στη θάλασσα και στο έδαφος» απέναντι στον κίνδυνο νέας ρωσικής επίθεσης έπειτα από μία πιθανή συμφωνία ειρήνης.
Μπορεί οι ηγέτες να επιδιώκουν συμβολή από διάφορες χώρες του συνασπισμού σε αυτήν τη στρατιωτική αποστολή, όμως έχουν αποκαλύψει μόνο αυτό που «το στρατιωτικό απόρρητο επιτρέπει να ειπωθεί», προειδοποίησε ο συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν. Δεν πρέπει ως εκ τούτου να αναμένεται να γνωρίζουμε σχετικά με το προσωπικό αυτής της δύναμης ή τη συμβολή των κρατών που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σύγκλιση μοιάζει λιγότερο ολοκληρωμένη όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγουν παράλληλα οι ΗΠΑ με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Μία συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Δεκεμβρίου και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επέτρεψαν την πρόοδο στο κύριο αγκάθι, τις εδαφικές παραχωρήσεις που απαιτεί η Μόσχα.
Έκτοτε, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο διαπραγματευτών. Και το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στο Παρίσι.
Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να «σκληρύνει» τη στάση του, αφού κατηγόρησε την Ουκρανία ότι θέλησε να θέσει στο στόχαστρο με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες πως η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε με διαπραγματεύσεις είτε με τα όπλα.
