Στο μικροσκόπιο τακτικές «Μπιγκ Μπράδερ» του Τραμπ σε Κογκρέσο και ΜΜΕ

Στο μικροσκόπιο τακτικές «Μπιγκ Μπράδερ» του Τραμπ σε Κογκρέσο και ΜΜΕ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει πιο αυστηρές τις πολιτικές του για την απόκτηση αρχείων μελών του Κογκρέσου, μετά την κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ να αποκτήσει με μυστικότητα δεδομένα μελών του Κογκρέσου, δημοσιογράφων και πρώην δικηγόρου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, του υπουργού Δικαιοσύνη Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε επίσης ότι «πολιτικοί και άλλοι απρεπείς υπολογισμοί δεν πρέπει να έχουν ρόλο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή ερευνών ή την άσκηση ποινικών διώξεων» και ότι οποιοσδήποτε στο υπουργείο αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην αρχή αυτή «θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αυστηρή απόδοση ευθυνών».

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ της διερεύνησης των «έκνομων» ενεργειών του αναφερόμενου υπουργείου την περίοδο της προεδρίας Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης και της κίνησής του να αποκτήσει τα αρχεία των επικοινωνιών των Δημοκρατικών βουλευτών Άνταμ Σιφ και Έρικ Σουόλγουελ στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τις διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τόσο ο Σιφ, όσο και το Σουόλγουελ είναι επικριτές του Τραμπ, που είναι Ρεπουμπλικάνος.

Ο Γκάρλαντ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες στην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Λίσα Μόνακο «για να αξιολογήσει και να ενισχύσει τις υπάρχουσες πολιτικές και διαδικασίες του υπουργείου αναφορικά με την απόκτηση αρχείων της νομοθετικής εξουσίας».

«Συνεπείς με τη δέσμευσή μας για την τήρηση του νόμου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δίνεται πλήρης βαρύτητα σε ανησυχίες σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών και ότι προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε ο Γκάρλαντ αναφερόμενος στο συνταγματικό σύστημα ελέγχου για την τήρηση της ισορροπίας μεταξύ της εκτελεστικής, της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Επανεξέταση και προειδοποίηση για παρεμβάσεις

Ο εσωτερικός επιθεωρητής του ίδιου υπουργείου Μάικλ Χόροβιτς δήλωσε την Παρασκευή, ότι το γραφείο του ενεργοποιεί επανεξέταση της χρήσης των κλητεύσεων στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, για την απόκτηση αρχείων μελών του Κογκρέσου και δημοσιογράφων, αλλά και για το αν οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν υπό το καθεστώς «ανάρμοστων υπολογισμών».

«Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση με την προσπάθεια του υπουργείου να αποκτήσει αρχεία που ήταν σχετικά με μέλη του Κογκρέσου, αλλά και το προσωπικό του» πρόσθεσε ο Γκάρλαντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν απαιτηθεί η ανάληψη ενεργειών κατόπιν της έρευνας του Χόροβιτς, «δεν θα καθυστερήσω να κινηθώ γρήγορα».