Στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας, όπως συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την εφαρμογή της ειρήνης και τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Νωρίτερα, ο Νταβίντ Αρακχάμια, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας είχε ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα στην Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Σήμερα, σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίνιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.

Ένας γύρος κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Καλίν: Η Τουρκία υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία

Η Τουρκία υποστηρίζει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στο δίκτυο Qatari TV ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δικαιολογείται, αλλά ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία.

«Η Τουρκία προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου με τη Μόσχα και το Κίεβο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως είχε αναφέρει ότι η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αν όλοι καίνε τις γέφυρες με τη Ρωσία, τότε ποιος θα τους μιλήσει στο τέλος της ημέρας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.