Στα χέρια του νέου υπ. Οικονομικών η σωτηρία;
AP
AP

Στα χέρια του νέου υπ. Οικονομικών η σωτηρία;

Μέσα σε ένα μήνα η Λιζ Τρας έχει προκαλέσει ταραχή στο κόμμα της, έχει φέρει αναστάτωση στη διεθνή οικονομία, αναγκάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο να την επικρίνει δημόσια και έχει κάνει μάλλον τη χειρότερη αρχή πρωθυπουργίας μέχρι σήμερα. Τόσο νωρίς στη θητεία της, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η νέα αλλαγή Υπουργού Οικονομικών στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει τη μεγάλη αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Πλέον ο Τζέρεμι Χαντ φαίνεται σαν να έχει πάρει εκείνος τα κλειδιά της βρετανικής κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να διασωθεί το κόμμα των Τόρις, αν και είναι μόνο ο Υπουργός Οικονομικών. Ενδεχομένως να επιβεβαιώνεται πολύ νωρίς πως η Λιζ Τρας αποτελεί μία πρωθυπουργό, μόνο κατ’ όνομα. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, φαινόταν ως μία μεταβατική λύση που βρέθηκε σε αυτή τη θέση, απλά και μόνο επειδή ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Η ίδια βέβαια φρόντισε να κάνει ότι περνούσε από το χέρι της για να κερδίσει την πρωθυπουργία, θυμίζοντας σε κάποια αναλογία την πολιτική καριέρα της που την έφερε από τους φιλελευθέρους και τη ζωντανή σχέση τους με την Ευρώπη, στους Τόρις και το Brexit. Για να υπερκεράσει τον βασικό αντίπαλο της στις εσωκομματικές εκλογές, Ρίσι Σουνάκ αναγκάστηκε να στρογγυλέψει και να θολώσει τις θέσεις της, φτάνοντας να υποσχεθεί μείωση της φορολογίας και ταυτόχρονα ενίσχυση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Τώρα ωστόσο που η Τρας αναγκάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας στην εξουσία, φαίνεται η αδυναμία της να τη διαχειριστεί.

Το ερώτημα βέβαια στα χείλη όλων είναι πόσο θα παραμείνει η ίδια στην πρωθυπουργία μετά τη μεγάλη κρίση που έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ το ράλι των τιμών της ενέργειας συνεχίζεται και η ίδια αναγκάζεται πλέον να ανακρούσει πρύμναν στην κορωνίδα των υποσχέσεων της, να παρέχει δηλαδή προστασία στα νοικοκυριά. Ήδη δηλαδή η αξιοπιστία της έχει αρχίσει να φθείρεται, με τις επιπτώσεις των πράξεων και των παραλείψεων της να έχει επίπτωση στον πληθυσμό.

Ενδεχομένως η Τρας να ανακαλύψει κάποιο νομικό τρόπο για να μην παραιτηθεί. Η αδυναμία της ωστόσο φαίνεται από το πόσο νωρίς ξεκίνησε να αναφέρεται το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τον κάθε επικεφαλής των Τόρις, όπου προβλέπεται ότι μία εσωκομματική πρόταση μομφής μπορεί να διατυπωθεί όταν κλείσει έναν χρόνο στο νούμερο 10 της οδού Ντάουνιγκ. Βέβαια, αυτή η παράμετρος δεν έσωσε τελικά ούτε τον προκάτοχο της, Μπόρις Τζόνσον που ενίσχυσε τον δρόμο της προς την εξουσία, ούτε μακροπρόθεσμα μπορεί να διασώσει και την ίδια.