Στ. Ντιπάρτμεντ: «Βαθιά ανησυχία» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Βαθιά ανησυχία» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν και γύρω από το νησί, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο, προτρέποντας την σθεναρά να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.

«Η χρησιμοποίηση μιας κανονικής, συνήθους και δημοκρατικής μετάβασης ως δικαιολογία για στρατιωτικές προκλήσεις ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και διαβρώνει τους μακροχρόνιους κανόνες που επί δεκαετίες διατηρούσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο εξέδωσε τη δήλωση αφότου η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες πολεμικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, κατά τις οποίες προσομοίωσε επιθέσεις με βομβαρδιστικά και εξασκήθηκε στην επιβίβαση σε πλοία, ασκήσεις που η Ταϊβάν καταδίκασε ως «κατάφωρη πρόκληση» το Σάββατο.

Η Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν κυβερνάται δημοκρατικά, ως δική της επικράτεια, ξεκίνησε τις ασκήσεις «Jint Sword - 2024» τρεις ημέρες αφότου ο Λάι Τσινγκ Τι-Ι έγινε πρόεδρος της Ταϊβάν, έναν άνθρωπο που το Πεκίνο αποκαλεί «αποσχιστή».

Στην ομιλία του ο Λάι είπε ότι οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν «δεν είναι υποταγμένες η μία στην άλλη», την οποία η Κίνα θεώρησε ως δήλωση ότι οι δύο είναι χωριστές χώρες.

Το Πεκίνο έκανε λόγο για «τιμωρία» που σχετίζεται με τις «αποσχιστικές πράξεις» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες προκλήσεις». Παράλληλα  απέστειλε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για να «υπερασπιστεί την κυριαρχία του νησιού». Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν, τα γυμνάσια των κινεζικών δυνάμεων προσομοίωσαν για πρώτη φορά επίθεση πλήρους κλίμακας και όχι απλά έναν οικονομικό αποκλεισμό του νησιού.

Οι ασκήσεις ουσιαστικά περικύκλωσαν το νησί και για πρώτη φορά είχαν επίσης στόχο τα ελεγχόμενα από την Ταϊπέι νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκίν, τα οποία βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές, σύμφωνα με χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA).

Προ δύο ημερών ο εκπρόσωπος των κινεζικών Αρχών Γουάνγκ Γουένπιν δήλωσε ότι: «πρέπει να τονίσω ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Αυτό είναι τόσο ένα γεγονός που βασίζεται στην ιστορία όσο και στο πραγματικό status quo. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, «προέτρεψε» τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να συνεννοούνται ή να υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και να σταματήσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κίνας θα αντιμετωπιστεί με την αποφασιστική απάντηση», υπογράμμισε.

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα